Artistul portughez Alexandre Farto, cunoscut ca Vhils, a realizat pe unul dintre pereţii Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti (UNArte) un portret uriaş al lui Constantin Brâncuşi, la iniţiativa organizaţiei DU-NE.
Universitatea Naţională de Arte Bucureşti, Fabrica de Pensule din Cluj şi Filarmonica Banatul din Timişoara au fost transformate în această toamnă sub viziunea impresionantă a lui Vhils.
Vhils a realizat până în 7 noiembrie trei lucrări murale. La Timişoara, în spatele ecranului de la cinematograful de vară “Capitol” a apărut un ”ochi”, iar la Cluj, artistul vizual a reprezentat portretul unei femei simple, de la ţară.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
”Inspirat de modul în care zidurile oraşului absorb schimbările sociale şi istorice care se petrec în jurul lor, Vhils descoperă, la propriu şi la figurat, prin arta sa, straturi de istorie şi poezie urbană, lucrările sale fiind asemănate cu o formă de arheologie contemporană”, transmit organizatorii evenimentului.
Vhils ”vandalizează” clădirile. Tehnica lui este una aparte: decapare parţială, crestare, cioplire. ”Un experimentalist avid, Vhils a dezvoltat acest concept de estetică a vandalismului într-o multitudine de alte medii pe care le explorează alături de proiectele murale: modelare 3D, instalaţie, video-art, stencil-uri, sculptură, gravură, etc. Una dintre realizările recente ale artistului este chiar plasarea unei lucrări site-specific în spaţiu, în Cupola de observaţie a International Space Station”, adaugă organizatorii.
Vhils este absolvent al Central St. Martins College of Art and Design din Londra, reprezentat de aceeaşi galerie londoneză care se ocupă de Banksy, cu un portofoliu impresionant, în care se regăsesc expoziţii individuale şi de grup, intervenţii site-specific, evenimente şi proiecte comunitare în 28 de ţări ale lumii până în prezent, precum şi colaborări cu artişti de talie mondială, ca U2, pentru care acesta a regizat un videoclip în 2014. Portughezul este unul dintre cei mai bine cotaţi artişti vizuali ai momentului la nivel internaţional.
Proiectul, organizat de Asociaţia Culturală DU-NE, este finanţat de Ambasada Portugaliei la Bucureşti, Institutului Camões pentru Cooperare şi Limbă Portugheză şi ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti şi Primăria Capitalei, în cadrul programului “Bucureşti - Oraşul In-Vizibil”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.