Uniunea Teatrală din România a transmis, printr-un comunicat de presă, că actorul Ion Besoiu, sobru, dar veşnic emoţionat, a reprezentat o figură emblematică vreme de 60 de ani în teatrul şi filmul românesc.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

”Iubea viaţa şi oamenii, iubea arta! Era sobru, dar veşnic emoţionat, cu o tristeţe în privire parcă din altă vremuri, dar plină de speranţă. Întâlnirile cu Ion Besoiu erau oaze de linişte, momente de neuitat”, au transmis reprezentanţii UNITER.

S-a dus dincolo cu o nostalgie: ”Am regretul că nu mai trăiesc vreo 25 de ani şi că am pierdut mulţi oameni dragi”.

A vrut să fie marinar şi profesor de limba română! Însă a fost remarcat la timp de către dramaturgul Radu Stanca pe când era licean şi asta i-a schimbat destinul. În scurt timp, după finalizarea studiilor la Academia de Teatru şi Muzică din Sibiu, Ion Besoiu a devenit actor în oraşul natal, unde a jucat 16 ani pe scena Teatrului ”Radu Stanca”. A venit apoi în Bucureşti, la Teatrul ”Lucia Sturza Bulandra” al cărui directorat l-a deţinut timp de 12 ani.

”Va rămâne în memoria tuturor ca Anton Lupan care readuce la viaţă goeleta ”Speranţa” în toate ”Toate pânzele sus”, regia lui Mircea Mureşan”, scrie UNITER.

A interpretat peste 35 de roluri pe scena Teatrului Bulandra, amintim câteva dintre cele mai cunoscute: Cloşca în ”Procesul lui Horia” de Alexandru Voitin, regia Liviu Ciulei (1967); Serebreakov în ”Unchiul Vanea” de A. P. Cehov, regia Alexa Visarion (1983); Polonius în ”Hamlet” de William Shakespeare, regia Alexandru Tocilescu (1985); Oronte în ”Mizantropul” de Moliere, regia Valeriu Moisescu (1989); Corifeu în ”Antigona”  de Sofocle, regia Alexandru Tocilescu (1993); Ferapont în ”Trei surori” de A. P. Cehov, regia Alexandru Darie (1995); Senecus în ”Caligula” de Albert Camus, regia Mihai Maniuţiu (1996); Muhoiarov Ivan Matveevici în ”Oblomov” după I.A. Goncearov, regia Alexandru Tocilescu (2003).

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu: ”Furtuna”, regia Andrei Blaier şi Sinisa Ivetici (1960); ”Neamul Şoimăreştilor”, regia Mircea Dragan (1964); ”Haiducii”, regia Dinu Cocea (1965); ”Răscoala”, regia Mircea Mureşan (1965); ”Mihai Viteazul”, regia Sergiu Nicolaescu (1970); ”Ciprian Porumbescu”, regia Gheorghe Vitanidis (1972); ”Actorul şi sălbaticii”, regia Manole Marcus (1974); ”Păcală”, regia Geo Saizescu (1974); ”Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii”, regia Mircea Mureşan (1979); ”Ultima noapte de dragoste”, regia Sergiu Nicolaescu (1979); ”Lumini şi umbre” regia Andrei Blaier, Mihai Constantinescu (1979-1982).

În 2001 a fost declarat cetăţean de onoare al oraşului Sibiu şi decorat cu Ordinul Naţional ”Steaua României”, în grad de cavaler pentru ”dezvoltarea artei teatrale româneşti, prin prestigioasa şi remarcabila sa activitate de actor, director de teatru şi pedagog”.

Au urmat Premiul de excelenţă al Cinematografiei Române, în 2002. În 2008 a obţinut premiul pentru întreaga activitate la Gala Premiilor UNITER, iar în 2011 Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc i-a acordat premiul GOPO pentru întreaga operă.

În 2015 împlinea 84 de ani, dar nu resimţea vârsta înaintată.

”Ne-a transmis atunci, printr-un post de televiziune, un mesaj plin de speranţă: «Să trăiţi după idealuri, să credeţi în ele. Să încercaţi să faceţi fericiţi pe cei din jurul vostru, pentru că atunci veţi fi şi voi fericiţi… Şi să credeţi în dragoste, pentru că fără dragoste nu există nimic altceva».”, scriu reprezentanţii UNITER.

 Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Trupul neînsufleţit va fi depus joi, la ora 16.00, la Capela Cimitirului Bellu Ortodox. Vineri, de la orele 15.00, cei care l-au cunoscut si apreciat îşi pot lua rămas bun de la maestrul Ion Besoiu de la Teatrul ”L.S.Bulandra”, foaierul Salii Liviu Ciulei (Bd. Schitu Magureanu nr.1) începând cu ora 15.00, unde va fi depus până sâmbătă, la orele 12.00. Slujba de înmormântare va avea loc sâmbătă, la ora 13.00, la Cimitirul Bellu Ortodox.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.