Numărul de jurnalişti ucişi în timp ce îşi desfăşurau activitatea s-a diminuat în 2018 şi 2019, dar reporterii se confruntă cu o impunitate generalizată şi la riscuri crescute în afara conflictelor armate, a subliniat Unesco în raportul publicat luni, scrie AFP.
Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură, "de-a lungul ultimului deceniu, un jurnalist a fost ucis în medie la fiecare patru zile" şi 156 decese au fost înregistrate în 2018 şi 2019.
În orice caz, anul 2019 "înregistrează numărul cel mai scăzut de morţi recenzaţi de Unesco în ultimul deceniu cu 57 decese", adaugă raportul.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În ciuda acestei evoluţii favorabile, Unesco estimează că "jurnalismul rămâne o profesie periculoasă", cu riscuri care cresc în ţările care nu se confruntă cu un conflict armat.
"Este vorba despre o tendinţă îngrijorătoare care arată că mare parte dintre jurnalişti sunt ucişi în afara situaţiilor de conflict pentru că au făcut reportaje despre corupţie, încălcări ale drepturilor omului, infracţiuni împotriva mediului, trafic", subliniază organizaţia, care evocă şi violenţe şi hărţuire online sau off line la care sunt victime în special femeile jurnalist.
De altfel, profesia este supusă unei "impunităţi generalizate", notează Unesco: în 2020, 13% dintre crimele împotriva jurnaliştilor "au fost semnalate de statele membre ale Naţiunilor Unite ca fiind soluţionată printr-o procedură judiciară dusă la termen", faţă de 11% acum doi ani.
Cel mai mare număr de atacuri mortale în 2018-2019 a avut loc în America latină şi în Caraibe, reprezentând 31% din totalul crimelor împotriva jurnaliştilor înregistraţi în lume, urmată de regiuena Asia-Pacific cu 30% dintre crime.
Acest bilanţ a fost publicat cu ocazia Zile internaţionale a sfârşitului impunităţii pentru crimele comise contra jurnaliştilor".
ONG-ul Reporters sans frontières (RSF) a publicat de asemenea un raport care înregistrează decesul a 32 de jurnalişti şi colaboratori mass-media în lume de la începutul anului, o cifră în scădere din cauza crizei sanitare dar care rămâne îngrijorătoare.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.