Un tablou intitulat „Moonlit Night” de Ivan Aivazovski a fost vândut la Casa de Licitaţii din Moscova, în Rusia, pentru aproximativ 1 milion de dolari în 18 februarie. Vânzarea este controversată, unii susţinând că pânza a fost furată de la Muzeul de istorie locală din Mariupol, muzeu de istorie regională din Ucraina.
Licitaţia a ieşit la iveală pentru prima dată când Giunduz Mamedov, fostul procuror general adjunct al Ucrainei, a postat săptămâna trecută pe X (fostul Twitter) despre aceasta. Ea a fost relatată pe larg în presa ucraineană, inclusiv de Kyiv Independent şi Pravda, iar agenţia de presă rusă Tass a confirmat vânzarea la 19 februarie. Tabloul s-a vândut cu puţin mai puţin decât preţul cerut: 92 de milioane de ruble (995.000 de dolari) faţă de o estimare de 100 de milioane (108 milioane de dolari).
Tabloul a fost transferat la Muzeul de Artă din Simferopol, în Crimeea, în 2014, alături de alte opere de artă, încălcând astfel dreptul internaţional, potrivit lui Mamedov, care a precizat că Interpolul a plasat tablourile pe o listă de căutare internaţională.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
„Această operă de artă a fost documentată public ca fiind furată dintr-un muzeu din Ucraina, unde ar trebui să fie returnată”, a declarat pentru Artnet News Lidia Zaininger, directorul executiv al Institutului Ucrainean din America.„Scoaterea ei la licitaţie publică este un afront adus regulilor internaţionale de ordine, o încălcare flagrantă a legilor UNESCO care protejează arta furată şi încă o dovadă clară a campaniei genocidare a Rusiei de a distruge patrimoniul cultural al Ucrainei”.
De la invadarea Ucrainei, în urmă cu doi ani, Rusia s-a angajat în jefuirea în masă a operelor de artă şi a artefactelor ucrainene - distrugând cel puţin un muzeu. „Experţii internaţionali în artă spun că ar putea fi cel mai mare jaf de artă colectivă de când naziştii au jefuit Europa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial”, relata The New York Times în 2023.
Aivazovski s-a născut în 1817 în oraşul port Fedosia din Crimeea, situat în portul de la Marea Neagră. Teritoriul de importanţă strategică a fsot deţinut de mai multe ori de diverse puteri de-a lungul anilor şi se află sub ocupaţie rusă din 2014. Aivazovski este cunoscut pentru picturile sale marine, care au intrat recent în expoziţia permanentă la Galeria Naţională din Armenia.
Potrivit Pravda, Muzeul de Artă din Simferopol şi Muzeul de Istorie Locală din Mariupol au convenit în 2014 ca 52 de tablouri din Fondul muzeal ucrainean să meargă la Mariupol din Crimeea pentru o expoziţie. În martie 2014, Muzeul din Simferopol a cerut returnarea anticipată a operelor în Crimeea, care între timp a intrat sub ocupaţia ruşilor. Un oficial de la Muzeul de Artă Kuindzhi din Mariupol a predat ulterior picturile muzeului din Crimeea.
Potrivit Artnet Price Database, recordul de licitaţie al lui Aivazovski este de 2,7 milioane de lire sterline (5,3 milioane de dolari la momentul respectiv), stabilit la Christie's Londra în 2007 pentru tabloul „American Shipping off the Rock of Gibraltar” (1873). Preţul a fost de peste patru ori mai mare decât estimarea maximă a lucrării, de 600.000 de lire sterline (aproximativ 787.000 de dolari).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.