Regizorul şi artistul Andrei Ujică, alături de artişti migranţi români Ovidiu Anton, Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová, participă cu instalaţii solo şi show-uri în proiectul ”Future Museum” 2017, care se deschide la Centrul Ceh, pe 18 mai.
În 2017, galeria de artă contemporană ”Future Museum” se centrează în jurul acestui grup, toţi născuţi în România, dar stabiliţi într-o altă ţară permanent sau temporar.
Pe 18 mai, prima expoziţie solo în România a lui Ovidiu Anton va inaugura sezonul de primăvară al ”muzeului”. Lucrările Anettei Mona Chişa & Luciei Tkáčová vor deschide sezonul de vară, la începutul lui iulie, seria acestui an încheindu-se cu un show al regizorului de film Andrei Ujică.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Experienţele acestor artişti migranţi sau emigranţi, dobândite în diferite medii culturale, le-au oferit o înţelegere aparte, precum şi o multitudine de perspective, din care să observe fenomenele politice, sociologice şi culturale într-un mod diferit.
Această serie de expoziţii are drept scop evidenţierea schimbărilor geopolitice contemporane, pe care le înfruntăm din anii 1990, schimbări la care artiştii vizuali sunt participanţi activi.
În contextul artelor vizuale din Bucureşti, ”Future Museum” este o instituţie de dimensiuni medii, care pune la dispoziţia artiştilor o platformă unde să creeze instalaţii solo, în contextul specific galeriei. Unul dintre cele mai importante obiective ale programului ”Future Museum” este să susţină mobilitatea artiştilor români.
”Aş dori să subliniez faptul că scena artelor vizuale din România este foarte descentralizată şi structurată într-o multitudine de domenii diverse. Încă din anii 1980, România a trecut printr-o perioadă de migrări economice şi politice, în urma cărora mulţi artişti români contemporani locuiesc acum în Europa. Aici, precum probabil peste tot, am fost martorii unui comportament protector, lăuntric, referitor la o perioadă în care instituţiile româneşti nu au dat o atenţie adecvată creatorilor domiciliaţi în străinătate“, declară directorul Centrului Ceh, František Zachoval, gazda proiectului.
Născut la Timişoara, Ovidiu Anton (1982) locuieşte şi lucrează acum la Viena, în Austria. Obiectul principal de interes al lucrărilor sale, adesea politice, este acela de a evidenţia nuanţele paradoxale ale lumii înconjurătoare.
Opera sa a fost prezentată şi pe plan internaţional, în expoziţii semnificative din cadrul unor muzee şi galerii de primă importanţă precum Koenig 2 - Viena (2017), Kunsthalle - Berna (2016), Graz Museum (2015), OFF-Biennale - Budapesta (2015), MAK - Vienna (2015) şi Tobacco 001 Cultural Centre - Ljubljana (2014).
Duetul artistic al Anettei Mona Chişa (1975, născută la Nădlac, în România) şi Luciei Tkáčová (1977) se întoarce la Bucureşti cu primul show solo, împreună aici pentru prima oară după şase ani, timp în care ambele artiste şi-au dezvoltat vocabularul vizual şi au schimbat direcţia intereselor personale şi politice, concentrându-şi atenţia asupra fragilităţii relaţiilor în lume.
Regizorul român de film şi dizident declarat al comunismului, Andrei Ujică, s-a născut la Timişoara în 1951, a studiat literatura şi a emigrat în Germania în 1981. Acolo, în colaborare cu Harun Farocki, a produs primul său film, ”Videogames of a Revolution” (Jocurile video ale unei revoluţii) - un film-montaj creat prin comasarea a 125 de ore de film de amatori şi fracţiuni de ştiri -, care va contura stilul filmelor sale viitoare.
Chiar dacă Ujică este realizator de film, lucrările sale apar adesea în cadrul unor galerii precum Palatul de Marmură de la Sankt-Petersburg (2016), MoMA PS1 de la New York (2014), a 16-a Bienală de la Sydney (2008), şi Kunstraum Kreuzberg/ Bethanien de la Berlin (2005).
Raluca Voinea, director al transit.ro/Bucureşti şi unul dintre curatorii expoziţiei, explică: ”Deşi Anetta Mona Chişa & Lucia Tkáčová încă aduc în discuţie subiecte recurente, precum capitalul şi revoluţia, aici duo-ul caută noi modalităţi, spre a nu cădea în capcanele artei contemporane critice, care analizează de obicei efectele, fără a vedea simptomele. În expoziţia lor din cadrul galeriei ”Future Museum”, artistele ne vor familiariza cu noi esenţe, cu care lucrează în mod curent“.
În 2016, Future Museum şi-a început activitatea cu prima instalaţie solo a curatoarei, artistei şi educatoarei moldovence Tatiana Fiodorova, pentru ca, mai apoi, să prezinte lucrări ale duo-ului de artişti Mona Vatamanu & Florin Tudor, precum eseul cinematografic ”Gagarin’s Tree” (Copacul lui Gagarin), un interviu cu filozoful Ovidiu Tichindeleanu despre condiţiile post-comunismului în Republica Moldova.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.