Un portret al proprietarului de sclavi Thomas Picton, care era etichetat drept erou, a fost înlăturat din expoziţia permanentă a Muzeului Naţional al Ţării Galilor, anunţă BBC.
Picton era considerat erou după ce a murit în Bătălia de la Waterloo, însă, ca guvernator al Trinidad, a abuzat sclavii pe care îi deţinea şi era cunoscut la acea vreme ca tiran.
Portretul aflat în muzeul din Cardiff a fost depozitat şi artista Gesiye şi colectivul artistic Laku Neg din Trinidad Tobago au fost angajaţi să „reîncadreze” moştenirea lui pentru a-i pune în context viaţa.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Odată ce vor fi gata, lucrările vor intra în colecţia naţională a Ţării Galilor.
De la intensificarea acţiunilor mişcării Black Lives Matter, începând cu 2020, au apărut tot mai multe cercetări cu privire la monumentele dedicate lui Picton, iar consiliul local din Cardiff a decis să înlăture o statuie din marmură care îl reprezintă şi care se afla în Primărie.
National Museum Wales (NMW) speră ca noile lucrări comandate să amplifice vocile celor neglijaţi iniţial în povestea spusă despre Picton şi ale celor a căror viaţă este afectată de moştenirea lăsată de el.
Decizia de înlăturare a portretului care a fost expus mai mult de 100 de ani a fost luată ca parte a „Reframing Picton”, iniţiativă condusă de un grup de tineri.
Pictura realizată de Martin Archer Shee a fost un cadou din partea contelui de Plymouth în 1907, dar este mai vechi de atât şi este crezut că a stat expus la Royal Academy din Londra începând cu 1819.
Picton, născut în Haverfordwest în 1758, a fost ţinut minte ca cel mai înalt ofiţer britanic ce a murit la Waterloo în 1815.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.