Un nou tip de aliaj metalic, de patru ori mai dur decât titanul, a fost creat de curând în Statele Unite de o echipă de fizicieni coordonată de cercetătoarea română Emilia Morosan, informează bbc.com.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Noul tip de metal super-dur a fost creat în laborator prin topirea împreună a titanului şi a aurului. 

Aliajul astfel obţinut reprezintă cea mai dură substanţă metalică cunoscută în prezent şi care este compatibilă cu ţesuturile vii, spun fizicienii americani. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

El este de patru ori mai rezistent decât titanul pur şi are aplicaţii în medicină, putând fi utilizat în realizarea unor implanturi cu o durată de viaţă mult mai îndelungată.

Implanturile de genunchi şi şold convenţionale trebuie să fie înlocuite după o perioadă de aproximativ 10 ani, din cauza uzurii.

Detalii despre noul material obţinut de fizicienii americani sunt prezentate pe larg într-un articol publicat în revista Science Advances. 

Emilia Morosan, profesor la Universitatea Rice din Houston, soune că echipa pe care o coordonează a făcut această descoperire în timp ce lucra cu o serie de magneţi neconvenţionali, realizaţi din titan şi aur.

Noile materiale obţinute în laboratoarele de ştiinţă trebuie, de obicei, să fie transformate în pudră, pentru ca savanţii să testeze gradul lor de puritate, însă beta-Ti3Au, numele atribuit noului aliaj, era prea dur pentru a putea fi măcinat şi transformat într-un mortar acoperit cu diamante.

Materialul astfel obţinut prezintă cel mai ridicat nivel de duritate dintre toate tipurile de aliaje itan-aur şi compuşii lor, fiind comparativ cu multe alte aliaje obţinute prin procedee industriale”, a explicat Emilia Morosan. 

Potrivit explicaţiilor cercetătoarei române, duritatea noii substanţe, alături de gradul ei înalt de biocompatibilitate, fac din beta-Ti3Au ”un compus din generaţia următoare, care vor putea să extindă în mod substanţial durata de viaţă a implanturilor dentare şi a protezelor articulare”.

Noul material ar putea avea aplicaţii şi în industria forajelor industriale, industria articolelor sportive şi în multe alte domenii potenţiale, a adăugat cercetătoarea română.

Aliajul din aur-titan este un compus cubic, cu un aranjament special al atomilor, obţinut atunci când metalele sunt combinate la temperaturi înalte.

Titanul este unul dintre puţinele metale în jurul cărora ţesuturile umane osoase pot să crească într-o manieră fermă, o proprietate care îi permite să fie folosit pe scară largă în medicină şi în stomatologie.

Emilia Morosan s-a născut în 1976 la Suceava, potrivit ziaruldeiaşi.ro, şi este profesor asociat la Departamentul de Fizică şi Astronomie, Chimie, Ştiinţa Materialelor şi Ingineria nanomaterialelor din cadrul Universităţii Rice din Statele Unite. A absolvit cursurile Facultăţii de Fizică de la Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iaşi, iar în 2005 a obţinut doctoratul în fizică la Universitatea de Stat Iowa. După studii postdoctorale în chimie la Universitatea Princeton, a devenit profesor asociat, în 2007, la Departamentul de Fizică şi Astronomie, Chimie, Ştiinţa Materialelor şi Ingineria nanomaterialelor din cadrul Universităţii Rice din Statele Unite. 

Cercetările sale sunt focalizate pe proiectarea şi descoperirea de noi materiale, cu un interes special în magnetismul itinerant şi supraconductivitate, fermioni şi stări cuantice critice.

A câştigat numeroase premii şi distincţii, inclusiv National Science Foundation (NSF) CAREER Award, în 2009, şi Presidential Early Career Award for Scientist and Engineers (PECASE), în 2010, o distincţie decernată de preşedintele american Barack Obama. Recent, Emilia Morosan a fost premiată de Gordon and Betty Moore Foundation şi a câştigat premiul Kavli ”Frontiers of Science” atribuit în 2016 de National Academy of Sciences (NAS).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.