Supravieţuitori şi familii ale victimelor se opun planurilor construirii unui muzeu pe locul clubului Pulse din oraşul Orlando (Florida), unde în urmă cu trei ani a avut loc un atac armat care a dus la moartea a 50 de persoane.
Muzeul ar costa 40 de milioane de dolari, iar cei care se opun transformării locului într-o destinaţie turistică spun că banii ar fi mai bine cheltuiţi pentru îngrijirea supravieţuitorilor, scrie theartnewspaper.com.
Activiştii şi rudele victimelor din clubul de noapte dedicat persoanelor LGBTQ au transmis: „Cerem publicului, companiilor şi donatorilor privaţi să dea banii organizaţiilor care oferă îngrijire supravieţuitorilor şi nu către proiectul muzeal costisitor”. Sub numele Community Coalition Against a Pulse Museum, ei au publicat un comunicat pe pagina web în care mai spun: „Punem oameni înainte de orice. Ne pasă mai mult de supravieţuitorii noştri decât să educăm turiştii”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Gruparea a luat atitudine după ce Orlando Sentinel a scris că pentru acest muzeu vor fi cheltuiţi 40 de milioane de dolari - design şi construcţie, 2 milioane de dolari pentru salariile echipei şi 150.000 de dolari pe an pentru Barbara Pima, fostul proprietar al clubului şi CEO al fundaţiei OnePulse aflată în spatele proiectului, şi că muzeul va atrage aproximativ 300.000 de vizitatori pe an, majoritatea din afara statului.
Mai mulţi supravieţuitori şi familii ale victimelor au acţionat-o în judecată anul trecut pe Poma şi pe soţul ei pentru neglijenţă, susţinând că nu au asigurat suficientă pază. Poma a deschis clubul în memoria fratelui ei care a murit din cauza SIDA.
Christine Leinonen, al cărei fiu a fost ucis în atacul din iunie 2016, a pornit campania de a bloca iniţiativa cu o petiţie semnată de 45.000 de persoane. „Nu îi aduc un omagiu fiului meu. Transformă locul într-un spectacol, un circ. Fiul meu nu este o atracţie turistică. Şi-a trăit viaţa cu demnitate, cu forţă morală”, a declarat ea pentru Orlando Weekly.
După un concurs internaţional, şase firme de arhitectură şi artişti au ajuns pe lista scurtă pentru a crea conceptul memorialului şi a „Survivors Walk”, pe locul clubului, şi al unui muzeu alături. O expoziţie a proiectelor de design este programată să aibă loc în octombrie şi tot atunci va fi anunţată echipa care va proiecta. Memorialul şi muzeul sunt programate să fie inaugurate în 2022.
Într-un comunicat, OnePulse a transmis: „Respectăm opiniile tuturor membrilor comunităţii care au fost afectaţi de acest eveniment tragic şi le luăm în considerare privind felul în care mergem mai departe (...) Toate strângerile de fonduri asociate cu atacul armat din Orlando trebuie direcţionate spre îngrijirea supravieţuitorilor”.
Un audit al fundaţiei se află în desfăşurare de mai multe săptămâni.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.