Un studiu realizat între 750 de instituţii muzeale a demonstrat dificultăţi financiare care au afectat sectorul. Acesta avertizează asupra scăderii fondurilor în unităţi şi a riscului de închidere, fără ajutor suplimentar, potrivit Le Figaro.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

O anchetă realizată de Alianţa muzeelor americane (AAM) a arătat situaţia în special critică a instituţiilor din ţară. 

Din 648 de directori de muzee care au răspuns la problema ameninţării cu închiderea permanentă, o treime au declarat că există "un risc important" ca activităţile lor să înceteze înainte de toamna lui 2021 dacă nu vor primi ajutor suplimentar sau că nu ştiu dacă vor supravieţui 16 luni în plus crizei. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Dacă majoritatea muzeelor americane au redeschis sau au în vedere să fie redeschise înainte de luna august, situaţia pare de nerealizat pentru mulţi manageri. 

Şi recenta creştere a numărului de cazuri de coronavirus în state precum California, Florida, Texas sau Arizona au determinat noi închideri de instituţii, printre care Arizona Science Center din Phoenix.

Fără bani însă, rezervele economice ale muzeelor riscă să fie rapid epuizate. 

Din 521 de directori de muzee care au răspuns cu privire la acest subiect, 87% cred că acest lucru le va permite menţinerea instituţiei lor în viaţă mai mult de un an şi pentru jumătate dintre respondenţi ajutorul nu va acoperi nici măcar şase luni. 

"Odată cu epuizarea fondurilor, concediile şi disponibilizările se vor înmulţi dacă nu va exista susţinere financiară din partea guvernului sau a donatorilor", a spus Laura Lott, preşedinta AAM. "Chiar şi cu o redeschidere parţială în lunile următoare, costurile vor depăşi încasările şi nu există nicio plasă de siguranţă financiară pentru numeroase muzee", a continuat ea. 

De altfel, din 662 de directori de muzee întrebaţi despre redeschiderea unităţii lor, 41% au spus că aceasta se va face cu o reducere de personal. 

Muzeele americane încearcă să găsească finanţare pe termen scurt din partea autorităţilor federale, de stat şi locale. Ele speră, de asemenea, la generozitatea donatorilor privaţi, căci ajutoarele guvernamentale nu constituie de obicei decât un sfert din finanţarea lor globală. 

De mai multe săptămâni, guvernul federal a pus în practică un program de protecţie a salariului sub formă de împrumuturi. Printre beneficiari, mciile structuri precum Muzeul din Bronx de la New York, dar şi mari muzee din ţară precum Los Angeles County Museum of Art (LACMA). Aceste împrumuturi constituie un mic ajutor pentru instituţiile aflate în dificultate şi le permite să-şi păstreze personalul. Dar nu va fi suficient pentru mult timp. 

Într-un interviu pentru Art NewsPaper, preşedinta AAM apreciază că muzeele aflate în risc în prezent sunt cele dedicate copiilor şi centrelor ştiinţifice: "depind mult de încasările din vânzarea biletelor", ceea ce reprezintă provocări în funcţionarea în plină criză sanitară. 

Muzeele de talie mijlocie sunt de asemenea foarte afectate de criză. 

Din luna martie, celebrul Metropolitan Museum of Art (Met) din New York anticipa pierderi de 100 de milioane de dolari. 

Acest studiu american arată o situaţie mondială îngrijorătoare pentru sectorul muzeal. 

În mai, studiile făcute de UNESCO şi de Consiliul internaţional al muzeelor au dezvăluit că aproape 13% dintre muzeele din întreaga lume s-ar putea să nu se redeschidă, după ce pandemia de Covid-19 a determinat închiderea a aproape 90% dintre ele pentru durate variabile. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.