Miliardarul rus Iuri Milner, sprijinit de astrofizicianul britanic Stephen Hawking, a anunţat că va dona 100 de milioane de dolari pentru dezvoltarea primului vehicul spaţial interstelar, care va avea misiunea de a ajunge în apropiere de Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de Sistemul Solar, informează huffingtonpost.fr.
După ce au investit deja 100 de milioane de dolari în programe de cercetare care încearcă să obţină dovezi despre existenţa extratereştrilor, Stephen Hawking şi Iuri Milner ”recidivează”. Astrofizicianul britanic şi miliardarul rus au anunţat că vor colabora la un nou proiect revoluţionar.
Denumit ”Starshot”, proiectul vizează lansarea unui vehicul spaţial de mici dimensiuni în jurul Proxima Centauri, cea mai apropiată stea de Sistemul Solar, lângă care ar putea să ajungă în mai puţin de 20 de ani.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Acel sistem solar se află la o distanţă de 4,3 ani-lumină de Terra.
Cu tehnologia actuală, un vehicul spaţial uman ar avea nevoie de câteva mii de ani pentru a ajunge în Alfa Centauri, sistemul stelar din care face parte Proxima Centauri.
Stephen Hawking şi Iuri Milner vor să construiască un sistem ce funcţionează cu ajutorul unei raze laser ce va avea o putere de 100 miliarde de waţi.
Viitorul vehicul spaţial interstelar (”nanocraft”, în limba engleză) va fi fabricat din componente electronice cu greutăţi mai mici de un gram şi va fi înzestrat cu o ”velă solară”, ce îi va permite să transforme lumina captată de pe Terra în energie de propulsie, la fel ca o velă obişnuită, ce foloseşte vântul pentru a facilita deplasarea unor ambarcaţiuni.
Un astfel de vehicul miniatural ar putea atinge o viteză de 160 de milioane de kilometri pe oră - 20% din viteza luminii.
Deşi viitorul vehicul interstelar nu va putea să transporte la bordul său echipaje de astronauţi, din cauza dimensiunilor sale reduse, el va putea totuşi să culeagă date ştiinţifice preţioase şi să le transmită pe Terra prin intermediul unei raze laser. Informaţiile pe care le va transmite vor avea totuşi nevoie de 4 ani pentru a ajunge pe Terra.
Această idee, ce pare pentru moment că ar aparţine domeniului SF, este studiată şi de NASA, care are în vederea dezvoltarea propulsiei fotonice (numele acestei tehnologii, n.r.), pentru a lansa vehicule spaţiale ce ar putea să ajungă pe Marte în doar trei zile.
Ideea aflată la baza noii tehnologii este simplă. Lumina este compusă din particule denumite fotoni. Aceştia nu au masă, dar au în schimb o anumită viteză, denumită ”impuls”. La fel se întâmplă şi în cazul jocului de biliard, când mişcarea unei bile este transferată bilei pe care aceasta o loveşte.
Principiul propulsiei fotonice constă în transferarea energiei luminii către un obiect. Pentru a realiza acest lucru, cercetătorii vor folosi o ”velă solară”. Fabricată dintr-un material specific, aceasta va funcţiona ca o velă clasică: fotonii care o vor atinge şi se vor reflecta în ea îi vor transfera o parte din impulsul lor şi vor propulsa vehiculul interstelar.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.