Un manuscris al lui Anthony Burgess, continuare a romanului „Portocala mecanică/ A Clockwork Orange”, a fost descoperit în arhiva autorului, scrie BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„A Clockwork Condition”, care are 200 de pagini, este o colecţie a gândurilor lui Burgess despre condiţia umană şi dezvoltă teme din cartea lansată în 1962, care spune povestea unei încercări a statului de a „vindeca” un adolescent delincvent.

Romanul nefinalizat este descris ca „în parte, reflecţie filozofică şi autobiografie”.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

În el, Anthony Burgess vorbeşte şi despre controversa iscată în jurul adaptării cinematografice „Portocala mecanică/ A Clockwork Orange” a lui Stanley Kubrick, lansată în 1971.

Filmul-cult, cu Malcolm McDowell în rol principal, a fost criticat că a inspirat la comiterea unor crime şi a fost interzis în anumite localităţi din Marea Britanie.

După moartea lui Kubrick, în 1999, filmul a fost relansat în cinematografele britanice şi a fost disponibil spre vizionare privată.

În Statele Unite, „Portocala mecanică/ A Clockwork Orange” a fost un succes de box office şi a fost nominalizat la categoria „cel mai bun film” a premiilor Oscar, câştigată de „Filiera franceză/ The French Connection”.

Manuscrisul „A Clockwork Condition” nu a fost publicat şi a fost găsit printre documentele în casa lui Burgess din Bracciano, în apropiere de Roma.

Când casa a fost vândută, după moartea scriitorului, în 1993, arhiva a fost mutată în Manchester, unde este administrată de International Anthony Burgess Foundation.

În scrierile lui, Burgess explică şi originea titlului neobişnuit al romanului din 1962. „În 1945, întors din armată, am auzit un bărbat în vârstă de 80 de ani într-un pub din Londra spunând că cineva a fost «nebun ca o portocală mecanică». Pentru aproximativ 20 de ani, am vrut să folosesc asta ca titlu pentru ceva... Era o figură de stil tradiţională şi cerea să fie folosită pentru titlul unei lucrări care combina o problemă a tradiţiei cu o tehnică bizară”.

Profesorul Andrew Biswell, director al International Anthony Burgess Foundation, a spus: „Această continuare remarcabilă a «A Clockwork Orange» nepublicată aruncă o nouă lumină asupra lui Burgess, Kubrick şi controversei din jurul celebrului roman”.

„«The Clockwork Condition» oferă un context pentru cea mai cunoscută operă a lui Burgess şi amplifică viziunea lui despre crimă, pedeapsă şi efecte posibil corupătoare ale culturii vizuale”.

Biswell, care este profesor de Engleză la Manchester Metropolitan University, a mai spus că scriitorul a abandonat manuscrisul când a realizat că „este un romancier şi nu un filozof”.

Anthony Burgess a publicat apoi un scurt roman autobiografic, „The Clockwork Testament”, în 1974.

Design Museum din London inaugurează vineri o expozţie dedicată lui Stanley Kubrick, care va include materiale folosite pentru realizarea filmului „Portocala mecanică”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.