Un grup de adolescenţi israelieni, care a ajutat la săpăturile arheologice din situl Yavne aflat în centrul ţării, a descoperit peste 400 de monede din aur pur vechi de 1.100 de ani, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Comoara, îngropată într-un vas de lut, a fost descoperită luni, a transmis Israel Antiquities Authority (IAA).

Robert Kool, expert în monede al IAA, a spus că acestea datează de la finalul secolului 9, când regiunea se afla sub controlul Califatului islamic Abbasid, dinastie care a stăpânit peste un teritoriu care se întinde azi din Algeria până în Afganistan.

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cele 425 de monede sunt realizate din aur pur de 24 de karate şi cântăresc 845 de grame.

„Cu o astfel de sumă, o persoană ar fi putut cumpăra o casă somptuoasă într-unul dintre cele mai bune cartiere din Fustat, capitală a Egiptului în acea perioadă”, a spus Kool.

Adolescenţii, care luau parte la săpături înainte de efectuarea serviciului militar, au crezut iniţial că au descoperit nişte frunze foarte subţiri îngropate în vas.

„A fost uimitor. Am săpat şi când am scos pământul am văzut ceva care arăta ca nişte frunze foarte subţiri”, a transmis Oz Cohen, unul dintre tinerii care au găsit monedele, într-un comunicat. „Când m-am uitat mai bine, am văzut că erau monede din aur”. 

Se întâmplă foarte rar să fie găsită o comoară de acest fel, a spus directorul sitului, având în vedere că aurul era în mod obişnuit topit şi reutilizat de civilizaţiile următoare.

„Monedele, realizate din aur pur care nu oxidează, au fost găsite în stare excelentă, ca şi când ar fi fost îngropate cu o zi înainte. Găsirea lor poate indica faptul că avea loc comerţ între rezidenţii acestei zone şi ai altora”, au declarat Liat Nadav-Ziv şi Elie Haddad de la IAA.

Ei au explicat: „Persoana care a îngropat comoara asta în urmă cu 1.100 de ani trebuie să se fi aşteptat să o regăsească şi chiar a fixat vasul cu un băţ ca să nu se mişte. Nu putem decât să bănuim ce l-a împiedicat să revină pentru a-şi recupera comoara”.

Tezaurul cuprinde dinari din aur, dar şi monede mai mici. Una dintre acestea din urmă este o piesă extrem de rară - arată o parte a împăratului bizantin Theophilos, astfel că este posibil ca ea să fi fost bătură în capitala imperiului vecin, la Constantinopole.

Kool a mai spus că prezenţa unei astfel de monede într-un tezaur islamic vorbeşte despre legăturile dintre cele două imperii, atât pe timp de pace, cât şi pe timp de război.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.