Un ciclu cinematografic omagial dedicat operei cinematografice a regizorului Arturo Ripstein şi a scenaristei Paz Alicia Garciadiego, artişti mexicani care au lucrat împreună din 1986, de la debutul lor cu filmul „El imperio de la fortuna”, este organizat luna aceasta de Institutul Cervantes.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Evenimentul este prilejuit de decernarea Premiului Mirada Internacional celor doi cineaşi, la Festivalul Filmului de la Madrid, de către Platforma Noilor Regizori, şi va fi prezentat, la Bucureşti, în ziua de 10 mai, ora 19.00, în debutul ciclului cinematografic, de E.S. José Guillermo Ordorica Robles, Ambasadorul Statelor Unite Mexicane în România şi Jorge Jiménez-Zumalacárregui, directorul Institutului Cervantes din Bucureşti. 

Premiul Mirada Internacional reprezintă recunoaşterea, de către Platforma Noilor Regizori, a unui cineast străin a cărui carieră profesională şi viziune asupra lumii au devenit un exemplu decisiv pentru noii cineaşti, profesionişti din medii diferite şi cu concepţii cinematografice divergente, care realizează un demers cinematografic complet şi stimulativ pentru cei aflaţi la început de drum. În acest an, pentru prima dată, Premiul Mirada Internacional şi-a mutat atenţia de la cinematografia europeană la cinematografia latino-americană, chiar mai strâns legată de cea spaniolă.

Cele patru filme alese pentru această ocazie vor rula în serile de marţi, în versiunea originală spaniolă, cu subtitrare, la sediul Institutului Cervantes (Bd. Regina Elisabeta, 38, sala Auditorium), după cum urmează:

10 mai, ora 19.00 - „El evangelio de las maravillas / Evanghelia minunilor” (1998)
17 mai, ora 19.00 - „Así es la vida / Aşa-i viaţa” (2000)
24 mai, ora 19.00 - „Las razones del corazón / Raţiunile inimii” (2011)
31 mai, ora 19.00 - „La calle de la amargura / Strada amărăciunii” (2015)

Scenarista Paz Alicia Garciadiego s-a născut la 4 septembrie 1949 în Ciudad de Mexico. A copilărit în Colonia Juárez din capitala Mexicului şi a fost atrasă încă de la o vârstă fragedă de poveştile de toate felurile, în special de literatura mexicană din timpul revoluţiei, datorită mamei şi bunicii sale. De asemenea, era pasionată de poveştile cinematografice şi vizita adesea cinematograful El Parisiana, unde a văzut unele dintre cele mai importante filme ale timpului său. A studiat literatură spaniolă şi studii latino-americane la Facultatea de Filosofie şi Litere a UNAM, apoi s-a căsătorit cu Arturo Ripstein, cu care a lucrat cot la cot în mai multe proiecte. În 1986 a scris primul său scenariu de film pentru lungmetrajul El imperio de la fortuna (1985), cu care va începe o carieră de excepţie. A câştigat Leul de Aur pentru cel mai bun scenariu pentru filmul „Profundo carmesí/ Purpuriu profund” (1996) la Festivalul de Film de la Veneţia şi Premiul pentru cel mai bun scenariu inedit pentru „El coronel no tiene quien le escriba/ Colonelului n-are cine să-i scrie” (1999) la Festivalul Internaţional al Noului Cinema Latino-American din Havana, Cuba. Cea mai recentă lucrare a sa este scenariul pentru filmul „La calle de la amargura/ Strada amărăciunii” (2015), regizat de Ripstein.

Regizorul Arturo Ripstein s-a născut la 13 decembrie 1943, în Ciudad de Mexico, într-o familie de evrei. Este mexican prin naştere, naturalizat spaniol din iunie 2003. Fiu al producătorului Alfredo Ripstein Jr., a fost în contact cu lumea cinematografiei încă de la o vârstă fragedă. La vârsta de cincisprezece ani l-a descoperit pe Luis Buñuel pe platoul de filmare al filmului Nazarín (1958), cu care a dezvoltat o strânsa legatură maestru-discipol. În 1997, a devenit al doilea cineast care a câştigat Premiul Naţional pentru Ştiinţe şi Arte în domeniul artelor plastice, primul fiind Luis Buñuel.

Buñuel l-a invitat pe Ripstein să participe, ca asistent de producţie, la filmările pentru „El ángel exterminador/ Îngerul exterminator” (1962). La vârsta de 21 de ani, a debutat ca regizor în filmul „Tiempo de morir / Vremuri de murit” (1965); tatăl său achiziţionase drepturile pentru scenariul, scris de Carlos Fuentes şi Gabriel García Márquez, şi i-a încredinţat regia proiectului. A realizat numeroase filme, precum „Los recuerdos del porvenir / Amintiri din viitor” (1968), „El castillo de la pureza/ Castelul purităţii” (1972), „El lugar sin límites/ Locul fără limite” (1977), „Cadena perpetua/ Închisoare pe viaţă” (1978), „Principio y fin/ Început şi sfârşit” (1993), „La reina de la noche/ Regina nopţii” (1994), „Profundo carmesí/ Purpuriu profund” (1996), „El evangelio de las maravillas/ Evanghelia minunilor” (1998) şi „El coronel no tiene quien le escriba/ Colonelului n-are cine să-i scrie” (1999). În 1985 a cunoscut-o pe scriitoarea Paz Alicia Garciadiego, care i-a devenit cea mai importantă parteneră şi, mai târziu, soţia sa. Numele său a căpătat faimă internaţională; a fost distins cu mai multe premii, iar ţări precum Spania şi Franţa i-au adus un omagiu prin intermediul unor expoziţii şi spectacole. Este considerat unul dintre cei mai mari cineaşti mexicani din toate timpurile.

Accesul la proiecţii se face pe bază de rezervare în scris printr-un e-mail trimis la cultbuc@cervantes.es. Rezervarea locului devine valabilă numai după primirea unei confirmări în scris.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.