Raqa, fosta "capitală" a grupării Stat islamic (SI) în Syrie, a inaugurat primul centru cultural de la eliberarea oraşului de sub ocupaţia jihadiştilor, potrivit AFP.
La etaj, în biblioteca luminoasă sunt aşezate opere pe etajere din lemn. mai departe, sculpturi şi picturi în vulori vii, realizate de artişti locali.
"După toate distrugerile, absenţa culturii şi artei, avem un centru unde putem asculta cântece şi poezie", a spus Fawzia al-Cheikh, venită să asiste la inaugurarea "Centrului culturii şi artelor din Raqa". "Suntem mândri că am trecut de la întuneric la lumină", a adăugat ea.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
După ce au confiscat Raqa în 2014, în nordul ţării, jihadiştii au impus interpretarea lor riguroasă a islamului şi au interzis muzica, pictura şi sculptura. Înainte de sosirea grupării SI, oraşul număra douăzeci de centre culturale, între care principalul găzduia o bibliotecă cu 60.000 de lucrări. Aceste instituţii au fost distruse.
În octombrie 2017, Stat islamic a gonit din oraş Forţele democratice siriene (FDS), o alianţă de combatanţi arabi şi kurzi, după lupte care au dus la devastarea oraşului şi la mii de persoane strămutate.
Consiliul civil din Raqa, înfiinţat pentru a administra oraşul, a decis să renască artele prin deschiderea unui centru cultural. La parterul elegantei clădiri din piatră se află o sală de expoziţii şi un mic teatru cu estradă din lemn şi cortină din catifea roşie.
Pentru a marca inaugurarea, un spectacol folcloric a fost organizat aici la începutul lunii mai.
Bibilioteca adăposteşte sute de cărţi. "Cărţile pe care le vedeţi aici le-am scos din moloz", a povestit Ziad al-Hamad, directorul centrului şi co-preşedinte al Comisiei de "cultură şi antichităţi" din Raqa. "Pe vremea Stat islamic, locuitorii au păstrat într-o formă sau alta cărţile din centrele culturale", a adăugat responsabilul. "Când a fost eliberat oraşul, ei le-au înapoiat", a continuat directorul.
Pentru prima dată din 2014, artiştii locali pot prezenta operele lor publicului. "Aceste picturi sunt semnate Amal al-Atar, o artistă care a ales să se întoarcă în Siria după mai mulţi ani de exil în Libanul vecin. "Pentru noi, este o a doua naştere", a declarat pictoriţa în vârstă de 37 de ani.
În urmă cu câţiva ani, jihadiştii au intrat în atelierul ei, în care se reuneau constant artiştii, pentru a-i împiedica să-şi vadă arta pe care ei o consideră "haram", interzisă de islam. Atar a fugit atunci din Raqa, lăsând în urmă 50 de lucrări care reflectau moştenirea şi măiestria oraşului. Aceste tablouri "au fost arse de jihdişti", a spus ea. "Pentru un pictor-artizan, pânzele, sunt sufletul lui".
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.