Un bust al lui Tutankhamon a fost vândut la o licitaţie în Londra pentru mai mult de 4,7 milioane de lire sterline în ciuda protestelor Egiptului, scrie The Guardian.
Sculptura veche de 3.000 de ani a fost scoasă la vânzare de casa Christie’s, deşi au apărut numeroase critici după ce autorităţile egiptene au susţinut că ea a fost furată.
Capul din bronz cuarţit al faraonului a fost adjudecat contra sumei de 4.746.250 de lire sterline, care include şi comisionul, iar cumpărătorul a rămas anonim.
Douăzeci de persoane au protestat în tăcere joi, în faţa casei de licitaţii. Ei au ţinut pancarte pe care scria „Istoria Egiptului nu este de vânzare”.
Egiptul cere de multă vreme returnarea artefactelor luate de arheologi şi speculanţi, inclusiv Piatra din Rosetta, care este ţinută în British Museum. La fel fac şi grecii, nigerienii şi etiopienii.
Bustul ce măsoară 28,5 cm, uşor deteriorat în zona urechilor şi a nasului, a fost vândut din colecţia privată Resandro de artă egipteană.
Christie’s a spus că a achiziţionat lucrarea de la dealerul german Heinz Herzer în 1985. Înainte de asta, ea a fost cumpărată de austriacul Joseph Messina, în 1973 - 1974, iar prinţul german Wilhelm Von Thurn und Taxis a fost proprietarul ei în anii 1960.
„Recunoaştem că obiectele istorice pot stârni discuţii complexe despre trecut, însă munca noastră este să continuăm să oferim un spaţiu de vânzare transparent, legitim şi standarde înalte pentru transferul obiectelor”, a spus casa de licitaţii.
Înainte de licitaţie, Mostafa Waziri, secretar general al Consiliului suprem egiptean pentru antichităţi, a spus că este dezamăgit că licitaţia va avea loc în ciuda cererilor de informaţii şi a protestelor oficialilor guvernului şi ambasadei Egiptului.
„Cred că a fost luat ilegal din Egipt... Nu au prezentat niciun document pentru a dovedi contrariul”, a spus el, adăugând că Egiptul va continua să facă presiuni asupra cumpărătorului şi a altora astfel ca bustul să fie returnat.
Reprezentanţii Christie’s au susţinut că vânzarea a fost legală. „Este o lucrare binecunoscută şi niciodată nu a fost subiectul unei solicitări”, a transmis şeful departamentului de antichităţi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.