Ultimul tablou Botticelli aflat într-o colecţie personală nu şi-a găsit cumpărător la Londra, unde a fost expus la Frieze Masters, iar opera de artă ar trebui expusă, potrivit ministrului spaniol al Culturii, la Muzeul Naţional de Artă al Cataloniei, scrie El Pais.
Portretul lui Michele Marullo Tarcaniota, finalizat de Sandro Botticelli în 1491, ultima operă a pictorului renascentist aflată într-o colecţie privată, a familiei lui Francesc Cambó, a fost expusă la galeria Trinity Fine Art între 3 şi 6 octombrie.
În ciuda faptului că a atras atenţia presei şi un mare număr de vizitatori, între care David şi Victoria Beckham, care au publicat imagini cu lucrarea pe conturile de social media, nu a fost făcută nicio ofertă.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Pictura, protejată de Statul spaniol ca Bun Cultural de Interes Naţional din 1988, a putut fi scoasă din ţară până pe 15 octombrie 2019. Vândută sau nu, ea trebuie să revină înainte de acea dată pentru a nu fi considerată obiectul unui export ilicit.
Galeria londoneză a stabilit preţul de pornire de 27,3 milioane de euro, aproximativ jumătate din evaluarea făcută de Statul spaniol în 2016 - 60 de milioane de euro.
Potrivit unor reprezentanţi ai galeriei care a expus doar această lucrare în standul său, există mai multe „oferte serioase de cumpărare” care au fost transmise familiei Guardans-Cambó pentru a le evalua şi decide. Între ele, nu se regăseşte şi cea a Ministerului spaniol al Culturii.
Luni, ministrul José Guirao, a declarat în timpul unei vizite la Barcelona, pentru inaugurarea stagiunii Teatrului Liceo: „Ministerul nu a avut nicio clipă în vedere cumpărarea, dar ca un om de cultură, cunoscător al lumii artistice şi al muzeelor, destinul natural ar fi să ajungă în colecţia publică, în MNAC, pentru că muzeul deţine o mare parte din colecţia Cambó. Nu ştiu dacă Guvernul catalan va interveni, nici dacă are de gând. Dacă MNAC doreşte, facem parte din patronat şi avem drept de decizie. Poziţia ministerului va fi pozitivă”.
„Opera, ca bun de interes cultural, trebuie să rămână aici, chiar dacă ar continua să facă parte dintr-o colecţie privată”.
Ministerul va putea, în cazul în care va fi cunoscut un cumpărător, să îşi exercite dreptul de preempţiune şi retragere şi să o cumpere pentru preţul adjudecat, cu sprijinul unor mecena.
Pictura a fost cumpărată în 1929 de omul politic şi filantropul catalan Francesc Cambó (1876-1947). Între anii 2004 - 2017, familia a depus opera la Muzeul Prado (Madrid), decizie care a provocat nemulţumiri în rândul reprezentanţilor Muzeului de Artă din Catalonia (MNAC).
Împrumutul de 12 ani s-a încheiat cu eşuarea cumpărării operei de către Stat, care, în 2010, a achiziţionat pentru Prado, cu 7 milioane de euro, „Vinul de Ziua Sfântului Martin”, de Pieter Brueghel. În timp ce a fost expus la Prado, Guvernul a evaluat opera lui Botticelii la 60 de milioane de euro, pentru a o asigura.
Cambó a donat în 1941 cinci lucrări Muzeului Prado. Alte 48 au ajuns la Primăria Barcelonei şi sunt expuse la MNAC.
Proprietarii lucrării lui Botticelli sunt 14 moştenitori ai lui Cambó.
Pictura a fost realizată cu tempera pe lemn şi transpusă, în 1864, pe pânză. Numeroasele restaurări efectuate au îngreunat atribuirea lucrării, care a fost acceptată definitiv în 1906. Mulţi ani a fost crezut că era operă a lui Filippino Lippi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...