Un tribunal turc a condamnat la închisoare mai mulţi colaboratori ai cotidianului de opoziţie Cumhuriyet pentru că au ajutat organizaţii "teroriste", un verdict calificat drept "o ruşine" de ziarul care a promis că va continua să lupte, relatează AFP.
La căpătul a nouă luni cât a durat acest proces considerat un test pentru libertatea presei în Turcia, tribunalul din Silivri, aproape de Istanbul, a condamnat 14 colaboratori ai cotidianului Cumhuriyet la pedepse cu închisoarea între doi ani jumătate şi mai mult de opt ani.
Printre condamnaţi figurează patronul ziarului, Akin Atalay, redactorul-şef, Murat Sabunci, precum şi cunoscuţii jurnalişti turci Ahmet Sik şi Kadri Gürsel, caricaturistul Musa Kart, a relatat corespondentul AFP aflat la tribunal.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Ei au fost găsiţi vinovaţi că au ajutat mai multe organizaţii "teroriste". Jurnaliştii au acuzat decizia "absurdă".
Cumhuriyet a denunţat de-a lungul procesului o încercare de a reduce la tăcere una dintre ultimele publicaţii critice din Turcia.
"Nu eu, ci Turcia şi libertatea presei din Turcia au fost condamnate", a declarat pentru AFP redactorul-şef Akin Atalay.
"Condamnările sunt foarte grele şi inacceptabile", a spus Gürsel. "Este o lovitură dură dată libertăţii presei în Turcia", a adăugat el.
Tribunalul a achitat miercuri trei colaboratori ai ziarului şi a ordonat punerea în libertate condiţionată a lui Atalay, singurul care a mai fost în arest preventiv. El a fost închis de 542 de zile.
Jurnaliştii condamnaţi nu vor fi închişi în aşteptarea unui apel, beneficiind deja în cursul procesului de o măsură de punere în libertate condiţionată, ca cea acordată miercuri lui Atalay.
Cu toate acestea ei au fost supuşi unui control judiciar şi unei interdicţii de a părăsi teritoriul.
Tribunalul a separat dosarul predecesorului lui Sabuncu, Can Dündar, care trăieşte în prezent în exil, în Germania, şi care a fost judecat în cadrul aceluiaşi proces.
Foarte ostil preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, Cumhuriyet ("Republica", în turcă), fondat în 1924, şi-a atras furia celui mai puternic om din Turcia.
În total, 17 colaboratori ai publicaţiei Cumhuriyet au fost judecaţi în cadrul acestui proces. Ei au fost în special acuzaţi că au colaborat cu Partidul muncitorilor din Kurdistan (PKK) şi cu predicatorul Fethullah Gülen, pe care Ankara îl acuză că a fost cel care a ordonat lovitura de stat din 15 iulie 2016.
Deschis în iulie anul trecut, procesul Cumhuriyet a devenit pentru apărătorii drepturilor Omului simbolul eroziunii libertăţii presei în Turcia, în special de la tentativa de lovitură de stat.
Opozanţii preşedintelui Erdogan şi ONG-uri acuză autorităţile turce că se folosesc de starea de insurgenţă instaurată după puciul eşuat pentru a înăbuşi orice critică.
Potrivit site-ului P24, specializat în libertatea presei, 165 de jurnalişti sunt închişi în Turcia, ţară care ocupă locul 157 din 180 în ultimul clasament al libertăţii presei stabilit săptămâna aceasta de ONG-ul Reporters sans frontières (RSF).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...