Ministra Culturii Raluca Turcan a anunţat că le-a transmis tinerilor liberali, care s-au reunit, sâmbătă, la Sighet pentru a- XIV -a editie a Şcolii Memoriale „Gheorghe I. Brătianu”, că şi-a asumat „responsabilitatea de a păstra vie memoria sacrificiilor pentru libertate pe care le-au facut generaţiile trecute ”şi că, în ianuarie, va trimite oficial dosarul „Foste închisori comuniste din România” spre a fi înscris pe Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO. Ea a reamintit că Memorialul Sighet este primul sit din România selectat, în anul 2017, să primească marca patrimoniului european, distincţie acordată de Uniunea Europeană acelor situri care au jucat un rol semnificativ în istoria şi cultura Europei.
„Se împlinesc 30 de ani de când Ana Blandiana şi Romulus Rusan au propus Consiliului Europei proiectul primului memorial al victimelor comunismului din lume, concretizat în anul 1997, odată cu inaugurarea acestuia. Memorialul Sighet este primul sit din România selectat, în anul 2017, să primească marca patrimoniului european, distincţie acordată de Uniunea Europeană acelor situri care au jucat un rol semnificativ în istoria şi cultura Europei”, a scris Raluca Turcan, sâmbătă pe Facebook.
Ea a anunţat că le-a transmis tinerilor liberali, care s-au reunit la Sighet pentru a- XIV -a editie a Şcolii Memoriale „Gheorghe I. Brătianu”, că „în calitate de ministru al Culturii mi-am asumat responsabilitatea de a păstra vie memoria sacrificiilor pentru libertate pe care le-au facut generaţiile trecute şi că, în ianuarie, voi trimite oficial dosarul «Foste închisori comuniste din România» spre a fi înscris pe Lista Indicativă a României pentru Patrimoniul Mondial UNESCO”.
Aceasta a mai precizat că şi-a propus să restaureze clădiri valoroase pentru istoria liberalilor, cât şi pentru patrimoniul românesc, fiind vorba despre Vila Florica de la Ştefăneşti, vila „Ion I.C. Brătianu” din Bucureşti, unde vor fi investite 8 milioane de euro.
„În acelaşi timp, mi-am propus să restaurăm clădiri valoroase, atât din punct de vedere al patrimoniului românesc, cât şi pentru istoria noastră, a liberalilor. Este vorba despre Vila Florica de la Ştefăneşti, vila „Ion I.C. Brătianu” din Bucureşti, unde vom investi 8 milioane de euro, clădirea urmând a fi redată publicului ca secţiune a Bibliotecii Naţionale de Carte Rară”, a explicat Turcan.
Ea a mai spus că îşi doreşte să fie înregistrate progrese semnificative şi cu privire la refacerea caselor memoriale, cât este ministră a Culturii.
„De asemenea, îmi doresc foarte mult ca mandatul meu de ministru al Culturii, mandatul unui liberal, să aducă progrese semnificative în ceea ce priveşte refacerea caselor memoriale, creşterea accesului la cultură şi flexibilizarea instituţiilor de cultură pentru a veni în întâmpinarea nevoilor de consum ale tinerilor. Cred că este important pentru noi, ca politicieni liberali, să ne putem adresa unui public tânăr cu acces la informaţie, cu acces la educaţie şi la cultură, care să dorească să aibă o implicare civică şi să participe la viaţa democratică a comunităţii şi a societăţii”, a conchis Raluca Turcan.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.