Familia regală va porni în a şaptea călătorie cu trenul, pe traseul Bucureşti-Mărăşeşti-Adjud-Bacău-Roman-Paşcani-Iaşi, în zilele de 15 şi 16 decembrie, pentru comemorarea celor 100 de ani de la refugiul Familiei Regale, al Guvernului şi al Parlamentului României la Iaşi.
Pentru doi ani, din 1916 până în 1918, capitala Regatului României a funcţionat la Iaşi, devenit centrul vital al naţiunii în momente de mare cumpănă pentru ţară, potrivit familiaregala.ro.
Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu vor parcurge întocmai traseul din zilele de 5-6 decembrie 1916, când în tren se aflau Regele Ferdinand I şi Regina Maria.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În ziua de joi, trenul regal va opri la Mărăşeşti, Adjud şi Bacău, iar vineri, la Roman, Paşcani şi Iaşi.
Familia Regală invită toţi locuitorii din oraşele vizitate să ia parte la acest eveniment care onorează unul dintre cele mai importante şi mai tragice momente ale istoriei noastre moderne, Primul Război Mondial.
Trenul Regal va sosi în gara din Mărăşeşti joi, la ora 14.27, şi va opri pentru 13 minute. A doua oprire va avea loc în gara din Adjud, la ora 15.09, pentru 10 minute, iar ultima oprire a trenului, joi, va avea loc în gara din Bacău, la ora 16.19.
În ziua următoare, trenul regal va sosi în gara din Roman, la ora 11.04, şi va opri pentru 10 minute. A doua oprire va avea loc în Gara din Paşcani la ora 11.57, pentru 20 minute. Ultima oprire a trenului, vineri, va fi în gara Mare din Iaşi, la ora 13.56.
Accesul publicului este liber.
De asemenea, garnitura va putea fi vizitată la gara Mare din Iaşi în aceeaşi zi, între orele 14.30 - 21.00, precum şi sâmbătă, între orele 9.00 - 12.00.
Comandat de Statul român în anul 1926, sub domnia Regelui Ferdinand I, trenul regal a fost fabricat la Milano şi livrat României în anul 1928, după moartea regelui. În cei 88 de ani de la punerea sa pe calea ferată, trenul regal al României a parcurs mii de kilometri, purtând paşii regilor şi reginelor, ai familiei regale, precum şi ai liderilor politici din anii 1948-1989. Istoria României cuprinde o mulţime de momente importante care s-au petrecut sau sunt legate de trenul regal.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.