Trei opere ale artistului austriac Egon Schiele, revendicate de moştenitorii fostului lor proprietar, un colecţionar şi artist evreu victimă a naziştilor, au fost confiscate de justiţia americană din mari muzee din Statele Unite, potrivit unei surse judiciare care a confirmat o informaţie din The New York Times.
În ordonanţe de sechestru, Curtea Supremă a statului New York consideră că „există motive întemeiate de a crede” că aceste desene ale artistului expresionist austriac „sunt furate” şi „deţinute ilegal”.
„Russian War Prisoner” (1916), o acuarelă şi un creion pe hârtie în valoare de 1,25 milioane de dolari, a fost confiscat de la Institutul de Artă din Chicago; „Portret of a Man” (1917), un desen în creion pe hârtie în valoare de un milion de dolari, a fost confiscat de la Carnegie Museum of Art din Pittsburgh (Pennsylvania, nord-est), în timp ce „Girl with Black Hair” (1911), o acuarelă şi un creion pe hârtie în valoare de 1,5 milioane de dolari, a fost confiscat de la Allen Memorial Art Museum de la Universitatea Oberlin (nord-est, Ohio).
Ordonanţele precizează că operele lucrările pot rămâne "la faţa locului" pentru o perioadă de 60 de zile.
„Suntem convinşi că Universitatea Oberlin a achiziţionat legal 'Girl with Black Hair' de Egon Schiele în 1958 şi că o deţinem legal”, a reacţionat Universitatea Oberlin într-un comunicat de presă trimis AFP, adăugând că va coopera pentru anchetă.
Lucrarea „Russian War Prisoner” „rămâne în custodia noastră, la muzeu, în acest moment”, a spus muzeul din Chicago. „Suntem convinşi că am achiziţionat legal această lucrare şi că o deţinem legal”, a adăugat muzeul, spunând că doreşte să se apere în contextul „(deschis) litigiilor civile în faţa unei instanţe federale”.
Muzeul Carnegie din Pittsburgh a asigurat că vrea să coopereze cu autorităţile.
Proprietatea lucrărilor este revendicată de moştenitorii lui Fritz Grünbaum, un artist de cabaret evreu austriac, mare colectionar de artă şi critic al regimului nazist, ucis în lagărul de concentrare de la Dachau în 1941.
Potrivit The New York Times, ancheta în curs are în vedere zece lucrări de Egon Schiele furate de nazişti.
Moştenitorii lui Fritz Grünbaum au întreprins de mai mulţi ani acţiuni legale pentru recuperarea operelor de artă care i-au aparţinut. Ei se bazează pe faptul că el a semnat un document oficial în beneficiul regimului nazist în 1938, în timp ce era prizonier în lagărul de la Dachau.
Justiţia americană s-a pronunţat împotriva lor în 2005, considerând că au acţionat prea târziu, dar au avut câştig de cauză cu privire la două lucrări în 2018. Între timp, Congresul american a adoptat legea „Hear” din 2016 care prelungeşte termenul de revendicare a o lucrare.
Subiectul rămâne actual şi în alte ţări. În Franţa, Parlamentul a adoptat o lege-cadru în iulie pentru a facilita restituirea de către colecţiile publice a bunurilor culturale furate de la evrei în timpul Germaniei naziste.
Potrivit cifrelor publicate la o conferinţă internaţională desfăşurată în Terezin în Republica Cehă în 2009, aproximativ 100.000 de lucrări din 650.000 furate încă nu fuseseră returnate la acel moment.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.