Trei membri ai Academiei Suedeze şi-au anunţat vineri demisiile, în semn de protest faţă de diviziunile create în instituţia care decernează premiul Nobel pentru Literatură ca urmare a scandalului sexual în care este implicată instituţia, relatează Le Figaro.
Destinul Academiei a luat proporţiile unei afaceri de stat: regele Carl XVI Gustaf a fost informat de directorul general al Fundaţiei Nobel, iar Lars Heikensten, s-a arătat neliniştit în privinţa "unei situaţii grave şi dificile".
Valul de dezvăluiri în legătură cu #metoo a scos în lumină în luna noiembrie relaţiile strânse dintre Academie şi "o personalitate a lumii culturale", acuzată de viol şi de agresiune sexuală de mai multe femei, printre care soţii şi fiice de academicieni.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Cotidianul Dagens Nyheter a publicat mărturiile a 18 femei care au afirmat că au fost supuse violenţelor sau faptelor de hărţuire sexuală de către bărbatul de origine franceză căsătorit cu o femeie academician, poeta şi autoarea de piese de tearu Katarina Frostenson.
Academia a rupt legăturile cu acest membru şi i-a tăiat subvenţiile pentru centrul de expoziţii pe care îl conducea la Stockholm. Academia Suedeză a deschis o anchetă internă şi a recurs la serviciile unui cabinet de avocatură. Concluziile lor încă nu sunt cunoscute.
Potrivit lui Peter Englund, unul dintre cei trei demisionari, cazul a divizat profund cercul literaturii şi poeziei din Suedia.
Peter Englund, Klas Östergren şi Kjell Espmark şi-au anunţat decizia oficial fără a se consulta reciproc.
"Cu imensă tristeţe că după 36 de ani de muncă în rândul Academiei, dintre care 27 ca preşedinte al comitetului Nobel, mă văd constrâns să iau această decizie", a declarat Kjell Espmark într-o scrisoare adresată presei. "Atunci când membrii marcanţi ai Academiei pun prietenia mai presus de responsabilitare şi integritate, nu mai pot participa la aceste lucrări", a adăugat el.
Klas Östergren a denunţat "o trădare faţă de fondatorul (Academiei, regele Gustav III în 1786) şi faţă de protectorul său", inventatorul suedez Alfred Nobel.
Directorul general al Fundaţiei Nobel, Lars Heikensten, a deplâns "o situaţie gravă şi dificilă".
Cei trei membrii ai Academiei sunt aleşi pe viaţă şi nu pot, în principu, să demisioneze.
Pe plan judiciar, Parchetul din Stockholm a anunţat la mijlocul lunii martie că o parte din ancheta deschisă împotriva bărbatului aflat în centrul scandalului a fost clasată din cauză că faptele de viol şi agresiune - presupus comise între 2013 şi 2015 - sunt lipsite de probe concludente.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.