Artprice prezintă săptămâna aceasta semnăturile americane cu cele mai bune adjudecări în licitaţii anul acesta.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Patru Basquiat în Top 10 SUA

Fără surpriză, Jean-Michel Basquiat domină absolut cele mai bune adjudecări. Patru lucrări ale sale se află între cele 10 cele mai bune adjudecări pentru artiştii de naţionalitate americană. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cel mai notabil rezultat al anului îi revine - 93,1 milioane de dolari - pentru „In This Case” (1983), o pânză de excepţie devenită a două cea mai bine cotată pânză a artistului la licitaţii. Vânzarea a avut loc în mai, la Christie’s New York şi „In This Case” nu mai fusese licitată de 20 de ani. Această pânză s-a vândut în epocă pentru 999.500 de dolari, la Sotheby's. În final, această pânză a fost revalorizată cu 92 de milioane de dolari între 2002 şi 2021. 

„In This Case” este ultima dintr-o serie de mari picturi de cranii realizate între 1981 şi 1983, perioadă considerată drept cea mai bună a lui Basquiat. În vârstă de 22 de ani când a terminat această pânză, artistul era un adevărat star al picturii americane şi mondiale. O operă din aceeaşi serie deţine recordul actual de licitaţie. O pânză vândută pentru mai mult de 110 milioane de dolari în mai 2017 la Sotheby’s New York.

Vânzarea de opere de Basquiat a generat mai mult de 373 de milioane de dolari în cursul acestui an. Este vorba despre o performanţă reocrd pentru artistul american cel mai emblematic al secolului al XX-lea alături de Andy Warhol. Clasamentul provizoriu al Artprice îl clasează pe poziţia a doua în topul celor mai performanţi artişti din lume în 2021 (toate perioadele şi naţionalităţile incluse), imediat după Pablo Picasso. 

Miracole la vânzarea Sotheby’s din 15 noiembrie

Pollock, Rothko, Twombly şi Warhol: compatrioţii lui Basquiat cei mai performanţi au înregistrat cele mai bune adjudecări ale lor cu ocazia vânzării colecţiei Macklowe, organizată pe 15 noiembrie de Sotheby’s.

Provenită din această colecţie Macklowe, o pânză de Mark Rothko - „No. 7”, datată 1951 -  a ajuns în final să fie vândută cu 82,4 milioane de dolari. Este vorba despre a două cea mai bună vânzare pentru un artist american anul acesta, după „In This Case” de Basquiat. Pe poziţia a treia, se află un alt stâlp al expresionismului abstract american, Jackson Pollock, ce-şi reînnoieşte recordul personal la 61,1 milioane de dolari („Number 17”, 1951). Precedentul vârf a culminat la 58,4 milioane de dolari după opt ani. Dacă o asemenea întârziere poate părea lungă atunci când piaţa cere opere prestigioase de Pollock, acest lucru se explică prin raritatea operelor aflate în circulaţie. Doar două sau trei pânze de Jackson Pollock sunt propuse pe piaţa licitaţiilor în fiecare an. 

Cy Twombly a depăşit pragul de 50 de milioane în seara de 15 noiembrie cu o pânză monumentală („Untitled”, 252,1 x 552,5 cm), cedată pentru 58,8 milioane de dolari. Este vorba despre a treia cea mai scumpă operă a pictorului abstract. Explozia de preţuri pentru Twombly a început acum 20 de ani şi s-a accelerat considerabil după zece ani. 

Între 2011 şi 2021, rezultatul său anual afişează o creştere de +390%, cu un produs de vânzări de mai mult de 156 de milioane de dolari pentru anul 2021. O astfel de performanţă face din artist una dintre cele mai importante 10 semnături la nivel mondial de pe piaţa de artă. De altfel, el se află pe locul opt în clasamentul anual provizoriu al Artprice. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.