„Tokmeala. Îţi dau noră, îţi dau avere”, expoziţie multimedia despre politicile de încuscrire ale romilor cortorari, va fi deschisă la Muzeul Naţional al Ţăranului Român în perioada 24 septembrie - 25 noiembrie.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Vernisajul va avea loc pe 24 septembrie, la ora 18.30, la Sala „Irina Nicolau”. După vernisaj, va cânta Napoleon Constantin, un rom din satul Gratia (Teleorman). El se acompaniază cu o tobă pe care o loveşte cu pietre, linguri şi călcâiul piciorului, iar repertoriul cuprinde cântece de ascultare şi melodii de joc precum „Turceasca”, a anunţat luni muzeul.

Când cortorarii zic că fac politică vorbesc nu despre viaţa comunităţii, ci despre tocmeli, aranjamentele maritale pentru copiii lor - pe care le fac, le desfac şi le negociază la nesfârşit. Nici măcar nunta nu marchează punctul final al acestor alianţe politice, cum nici apariţia în tânăra familie a unei fetiţe, ci abia naşterea unui băiat. Fiindcă băiatul rămâne pe curte şi moşteneşte tahtaiul, un pocal de argint care nu poate fi cumpărat cu toţi banii din lume -, iar fata pleacă într-o familie străină care o primeşte doar cu o zestre de mii de euro, cât părţile au negociat în culise. Şi, până apare băiatul, singura garanţie pentru socrii mici ca fata lor să fie tratată bine şi să nu fie trimisă înapoi e pocalul ginerelui, care rămâne zălog la ei.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Aceste subtilităţi ale politicilor de încuscrire, dar şi multe alte lucruri aflate inevitabil în legătură cu ele, sunt aspecte pe care expoziţia le prezintă din mai multe perspective, aducând la un loc doi curatori (Cosmin Manolache şi Lila Passima), un om de film (Dana Bunescu), un fotograf (Eric Roset) şi un antropolog, Cătălina Tesăr, care, mai mult de un deceniu, a documentat minuţios viaţa acestui grup de romi tradiţionali din sudul Transilvaniei.

Expoziţia va putea fi vizitată în Sala „Irina Nicolau”, până pe 25 octombrie 2020, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00.

Preţul unui bilet pentru acces este de 8 lei, pentru un adult, 4 lei pentru pensionari, şi 2 lei pentru elevi, studenţi, posesori ai cardului Euro 26 şi persoane cu handicap.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.