Toate tapiseriile create de Rafael, contemporan şi rival al lui Michelangelo, au revenit, după aproximativ cinci secole, în Capela Sixtină, relatează Reuters.
Pentru prima dată în sute de ani, cele 12 tapiserii realizate de Rafael au fost expuse pe pereţii Capelei Sixtine, ca parte a manifestaţiilor prin care sunt marcate cinci secole de la moartea artistului.
„Au fost concepute pentru acest spaţiu, aşa că am considerat că este cel mai bun mod de a omagia”, a spus Barbara Jatta, director al Muzeului Vaticanului.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Tapiseriile, care au fost ţesute la Bruxelles în studioul lui Pieter van Aelst după schiţele lui Rafael, descriu scene din Faptele Apostolilor.
În următoarea săptămână, ele vor rămâne în Capela Sixtină, unde s-au aflat după ce Michelangelo a încheiat lucrările la tavan, în 1512, şi până în anul în care a început să picteze peretele Judecăţii de Apoi, în 1536.
Toate 12, realizate din mătase, lână şi fire din aur şi argint, au fost restaurate cu migală de experţii de la Muzeul Vaticanului în ultimii zece ani.
„Acest loc are importanţă universală, nu doar pentru artele vizuale, ci şi pentru credinţa noastră”, a mai spus Jatta despre Capela Sixtină. „Vrem să împărtăşim această frumuseţe cu oamenii, chiar şi pentru numai o săptămână”.
Şapte dintre tapiserii, comandate de Papa Leon al X-lea, au fost montate în capelă pe 26 decembrie 1519. După patru luni, Rafael, a murit la vârsta de 37 de ani. Celelalte tapiserii au fost finalizate postum.
„Ultima înregistrare cu toate expuse aici datează la finalul anilor 1500”, a spus Alessandra Rodolfo, curatoarea expoziţiei.
Expoziţiile în care au mai fost văzute zece dintre tapiserii, cu dimensiuni de 6x5 metri, au fost deschise câteva ore sau o zi. Două dintre cele 12 sunt înguste şi agăţate vertical, pentru a le încadra pe celelalte zece.
În mod normal, ele stau la Muzeul Vaticanului, în spatele unui geam, la o temperatură controlată.
Restaurarea lor a fost făcută pentru a fi protejate, dar şi pentru că unele vor fi împrumutate - una va ajunge la Scuderie del Quirinale din Roma, iar alta, la National Gallery din Londra, la finalul acestui an.
„Este exact ceea ce ne-a cerut Papa Francisc - să împărtăşim şi să fim un muzeu deschis tuturor”, a completat Jatta.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.