Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti a încheiat actuala stagiune cu 18 premiere, mai multe turnee şi participări internaţionale, iar pentru această toamnă pregăteşte alte cinci spectacole, cu regizori precum Silviu Purcărete, Tompa Gabor sau Gelu Colceag.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Printre premierele stagiunii încheiate se numără spectacole precum „Exil” (regia Alexandra Badea), „Cei drepţi” (regia Mihai Măniuţiu), „Creatorul de teatru” (regia Alexandru Dabija) sau „Repetiţie pentru o lume mai bună” (regia Radu Afrim). Într-un repertoriu variat se găsesc şi comedii, piese dramatice sclipind de un umor inteligent, amestec de realitate şi ficţiune, iar la acest capitol publicul a apreciat spectacole precum „Secretul familiei Posket” (regia Dan Tudor), „Casa curată” (regia Felix Alexa), „Călătoria” (regia Dan Puric), „Perplex” (regia Ştefan Iordănescu) sau „Abuzarea publicului” (regia Andreea Ciocârlan, un proiect 9G la TNB).

Texte ale unor autori români au fost montate şi în acest an la TNB: „Craii de Curtea-Veche” de Mateiu Caragiale (regia Dragoş Galgoţiu), „Cuvântul progres rostit de mama suna teribil de fals” de Matei Vişniec (regia Botond Nagy) şi „Evadarea tăcută” de Lena Constante (regia şi interpretarea Oana Pellea).

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Anul acesta, pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, la Muzeul TNB a fost inaugurată expoziţia „Regina Maria la teatru”, parte a proiectului „Expoziţie inovativă cu bunuri culturale restaurate din colecţia Muzeului TNB”, finanţat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA. Au fost restaurate 38 de bunuri culturale din colecţia Muzeului TNB, printre care o rochie care a aparţinut Reginei Maria a României.

16 noi expoziţii

În stagiunea 2022-2023 au fost vernisate în foaierele teatrului 16 noi expoziţii în cadrul programului TNB-Parateatral-Arte vizuale şi a început difuzarea seriei de producţii proprii „Podcasturile Teatrului Naţional Bucureşti”, difuzate în format video şi pe TNB-TV.

Trei ateliere/ workshop-uri au fost realizate stagiunea aceasta de Centrul de Cercetare şi Creaţie Teatrală „Ion Sava” (CCCT), unul de scriere dramatică, coordonat de scenaristul Mimi Brănescu, unul de actorie, susţinut de regizorul Alexander Hausvater (care a şi montat musicalul „Maşinăria” la Sala Studio) şi unul de „new media în contextul artelor performative, realizat de artistul vizual Andrei Cozlac. Tot în această perioadă s-a lansat un podcast CCCT, primul invitat al acestora fiind dramaturgul Matei Vişniec.

Programul tnb.edu a adus în această stagiune colaborări atât în domeniul educaţiei, cât şi în zona socială. Spectacolul „Caragiale altfel” şi-a propus să îi apropie pe tineri de dramaturgia lui Nenea Iancu, în timp ce „Komorebi. Lumina care se filtrează printre copaci” a urmărit creşterea gradului de conştientizare a aparenţelor în rândul generaţiei actuale. Într-un parteneriat cu Ministerul Culturii, cu sprijinul Ministerului Educaţiei şi al Agenţiei Naţionale Antidrog, spectacolul „Cât te ţine tinereţea” s-a concretizat într-o campanie de conştientizare asupra consumului de droguri.

În anul în care clădirea TNB împlineşte 50 de ani de la inaugurare, peste 5.000 de persoane au participat la Tururile ghidate ale teatrului, nu mai puţin de 1.500 asemenea tururi fiind organizate din decembrie 2013 până în prezent.

Ediţia a IX-a (ianuarie-martie 2023) a „Turneului Teatru Românesc la Bucureşti, Iaşi şi Chişinău”, precum şi ediţia a VII-a a „Reuniunii Teatrelor Naţionale Româneşti” au adus în capitala Republicii Moldova mai multe spectacole din repertoriul TNB: „D’ale carnavalului”, „Casa de la ţară”, „Noaptea lui Helver”, „Titanic Vals” şi „Cei drepţi”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.