Competiţia internaţională "Youth of Music" 2021, organizată de Muzeul Municipiului Bucureşti împreună cu Asociaţia MuseArt, a anunţat câştigătorii primei ediţii.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Astfel, la categoria I (muzicieni cu vârste de până la 18 ani) a fost desemnat câştigător tânărul saxofonist Magyary Timot, din Ungaria, învârstă de 16 ani. Câştigătoarea trofeului celei de-a doua categorii de vârstă de până la 24 de ani este pianista Mia Pecnik, în vârstă de 21 de ani din Croaţia. Tânărul violoncelist român Ştefan Cazacu, în vârstă de 27 de ani, a fost desemnat câştigătorul trofeului “Youth of Music” 2021 pentru cea de a treia categorie, până la 30 de ani.

În total au fost acordate 24 de premii pentru tineri muzicieni din 14 ţări, elevi şi studenţi provenind din instituţii de învăţământ de elită din întreaga lume. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

”Felicitări tuturor participanţilor şi câştigătorilor primei ediţii a competiţiei internaţionale „Youth of Music” 2021. În perioada următoare câştigătorii se vor pregăti pentru concerte, deci le urez tuturor mult succes în continuare. Sper că vor cuceri publicul, la fel cum ne-au cucerit şi nouă inimile prin interpretările deosebite ale pieselor cu care au participat la concurs. Cu o parte a laureaţilor vă veţi întâlni în spaţiile oferite de Muzeul Municipiului Bucureşti, o instituţie care încurajează şi promovează constant arta şi cultura dedicată tinerei generaţii”, a declarat Adrian Majuru, directorul Muzeului Municipiului Bucureşti, care a organizat competiţia, oferind prilejul de concert în sălile superbe din Bucureşti.

În cadrul competiţiei Internaţionale ”Youth of Music 2021” s-au înscris 130 de tineri artişti cu vârste cuprinse între 9 şi 30 de ani, împărţiţi pe 3 categorii de vârstă.

Competiţia a fost destinată muzicii clasice, în concurs fiind înscrişi instrumentişti pentru 15 categorii de instrumente şi artişti lirici. Numărul mare de participanţi din întreaga lume a demonstrat nevoia tinerilor muzicieni de a împărtăşi arta lor cu publicul de pretutindeni şi dorinţa de a veni să concerteze în România.

"Concursul Youth of Music a fost un real succes, întrecând chiar şi cele mai optimiste aşteptări. Sînziana Mircea, iniţiatoarea acestui demers extrem de îndrăzneţ, mai ales în vremurile pandemice pe care le traversăm, merită toate felicitările noastre. Nivelul concursului a fost foarte ridicat, iar participanţii de pe 3 continente, în număr de 130! Trebuie să remarc însă că mulţi dintre participanţii din România au fost dezavantajaţi în raport cu colegii lor din străinătate de starea extrem de precară a instrumentelor pe care cântau, în special pianele. Este o problemă cronică a şcolilor de muzică din România şi sper ca, la un moment dat, să vedem o schimbare în bine. Lucrul cel mai important este că, pe lângă premiile în bani, concertele oferite câştigătorilor vor constitui o foarte importantă rampă de lansare pentru aceştia”, a declarat celebrul violonist, Alexandru Tomescu, preşedintele juriului.

Recitalurile de gală ale câştigătorilor vor avea loc în cadrul Festivalului ”Youth of Music” 2021, găzduit de Muzeul Municipiului Bucureşti la finalul lunii iulie, urmând a fi difuzate online pe canalul de Youtube şi paginile de Facebook ale Muzeului Municipiului Bucureşti, precum şi pe paginile Asociaţiei MuseArt. Concertele premiilor speciale din Transilvania vor avea loc la Centrul cultural Arcuş din judeţul Covasna în această vară.

Pianista Verona Maier, prorector al Universităţii de Muzică Bucureşti şi membru al juriului, a menţionat: ”Este o reuşită indiscutabilă, nu doar datorită numărului mare de concurenţi şia colţurilor lumii din care au venit înregistrările pe care am putut să le ascultăm, ci şi calităţii prestaţiilor celor care şi-au făcut curaj să participe. Ceea ce am auzit era extrem de intens, trecând de bariera înregistrării, şi deosebit de expresiv. Sper într-o variantă normală, pe scenă, a desfăşurării actului artistic, pe care o sper atât pentru acest concurs, cât şi pentru toţi muzicienii cât mai curând posibil”.

Printre premiile speciale acordate se numără premiile “Electrecord”, “Passadori Pianoforti”, premiile “Lirica” şi “Opera Masterclass” cu celebra soprană Laura Tatulescu, premiile “Talent remarcabil”, “Mecena”, “IancuTucarman”, precum şi recitaluri “Debut în Transilvania” la Centrul de Cultură Arcuş. Particularitatea acestei competiţii a reprezentat-o faptul că în concurs nu s-au putut înscrie studenţii actuali sau foşti ai membrilor juriului din ultimii doi ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.