„The Somatist, The Entropist & The Skeptic” este un proiect de cercetare şi producţie artistică al Asociaţiei Qolony, aflat la intersecţia dintre artă şi ştiinţă, care se va materializa într-o instalaţie colectivă şi participativă. Proiectul implică publicul în procesul de creaţie al unei instalaţii artistice inedite şi oferă o experienţă de descifrare a reacţiei pe care o avem în interacţiunea cu tehnologia.
Floriama Candea, Sabina Suru & Andrei Tudose şi Cătălin Creţu, cei patru artişti care se află în spatele proiectului, alături de Cristian Balaş (programator) şi Dr. Victor Diculescu (cercetător la Institutul Naţional pentru Fizica Materialelor), propun o explorare a felului în care oamenii reacţionează la noile tehnologii nu doar la nivel fizic, ci şi psihologic şi relaţional, chestionând felul în care starea acestora de bine este sau nu în strânsă legătură cu tehnologia.
Miza proiectului este să genereze conştientizare asupra responsabilităţii pe care o avem în relaţia om-tehnologie, prin cercetarea capacităţii tehnologiilor de a fi un ghid invizibil al comportamentelor, obiceiurilor şi stărilor noastre fizice şi emoţionale. În acelaşi timp, „The Somatist, The Entropist & The Skeptic” deschide o temă de discuţie despre felul în care oamenii pot influenţa, de fapt, noile tehnologii, arta fiind un mijlocitor al reprezentării nevoilor, interacţiunilor şi ideilor lor.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
În acest sens, în perioada 9 - 15 iunie, la Atelierele Malmaison din Bucureşti (Calea Plevnei 137C, etajul 2), Asociaţia Qolony va organiza „Art Clinical Tests”, un eveniment în cadrul căruia publicul va interacţiona cu echipa artistică şi tehnică a proiectului, precum şi cu tehnologiile folosite pentru realizarea instalaţiei artistice.
Cei care doresc să participe la „Art Clinical Tests” sunt invitaţi să se înscrie pe https://qolony.eu/act/, unde îşi pot alege data şi ora, în funcţie de program: 9 iunie între orele 18:00 - 22:00, în cadrul evenimentului Doi Joi, apoi 10 - 15 iunie între orele 16:00 - 19:00.
În cadrul acestor sesiuni, echipa creativă şi de cercetare a proiectului va putea testa atat premisele teoretice ale proiectului, gradul de implicare posibil al publicului, cât şi tehnologiile implicate în dezvoltarea instalaţiei artistice finale, în timp ce publicul va avea ocazia să participe activ la crearea unor obiecte de artă inedite care să le reprezinte stările şi reacţiile.
Evenimentul se va desfăşura în două spaţii/ateliere de creaţie:
Artificial Intimacy Lab (Laboratorul de Intimitate Artificială)
Sabina Suru şi Andrei Tudose propun participanţilor la „Art Clinical Tests” o experienţă ce gravitează în jurul definirii tipului de relaţie care se poate manifesta în interacţiunea om - inteligenţa artificială: este maşina o unealtă, un asistent neutru sau o personificăm şi dezvoltăm o relaţie cu ea? În cadrul acestei sesiuni, participanţii sunt invitaţi într-o cameră, singuri cu un algoritm de învăţare automată conectat la un webcam, unde sunt liberi să controleze această interacţiune, arătând ce şi cât doresc maşinii într-un experiment de intimitate om-maşină.
Synthetic Reactions Lab (Laboratorul de Reacţii Sintetice)
Floriama Candea invită publicul să doneze date fiziologice. Timp de 10 minute, fiecare participant interacţionează cu o serie de obiecte ce îi vor monitoriza în timp real câţiva parametri ai stării sale fiziologice (pulsul cardiac, conductivitatea pielii şi activitatea electrică cerebrală), urmând ca transcrierile acestora să fie transferate unor obiecte ce le vor interpreta vizual, sonor sau cinetic şi care vor fi prezentate în instalaţia finală a proiectului.
Cu toate datele adunate de computer sau de senzori, Cătălin Creţu hrăneşte un algoritm de transformare în gest sonor a amprentelor digitale prin care atât tehnologicul cât şi fiziologia corpului uman se exprimă în lumea reală.
Instalaţia finală a proiectului va fi prezentată în luna septembrie la Simultan Festival Timişoara, precum şi în cadrul unui eveniment în Bucureşti, care va avea loc la Rezidenţa Scena9 (noiembrie - decembrie).
„The Somatist, The Entropist & The Skeptic” aduce în discuţie obiceiurile folosirii unor tehnologii uzuale, încercând să sublinieze felul în care consimţim şi participăm activ la producerea unor direcţii viitoare de dezvoltare a culturii şi rutinei vieţilor noastre de zi cu zi.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.