Anul 2017 a însemnat pentru Televiziunea Română o serie de modificări la nivel de structură, dar şi din punct de vedere editorial, iar potrivit raportului de activitate depus marţi în Parlament, instituţia a înregistrat 19,7 milioane de lei venituri din publicitate şi a investit 9,9 milioane de lei în licenţe pentru programe TV.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Televiziunea Română este cea mai mare organizaţie media din România, cu aproximativ 2.400 de angajaţi şi un buget de venituri şi cheltuieli de 1.023.261.060 de lei.

TVR are în portofoliu 6 canale - TVR1, TVR2, TVR3, TVR HD, TVR Internaţional, TVR Moldova - şi 5 studiouri regionale - TVR Craiova, TVR Cluj, TVR Iaşi, TVR Timişoara, TVR Tîrgu-Mureş. 

Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.Forum

Cât priveşte cota de piaţă, TVR 1 şi-a păstrat în 2017 locul ocupat în anul anterior - al optulea - , cu o cotă de piaţă de 2.4% (scădere de 4% faţă de 2016), în vreme ce, TVR 2 a ocupat locul 15, cu o cotă de piaţă de 1.4% (creştere de 55.6%). 

Scăderea audienţei TVR 1 a fost cauzată, se arată în raport, de repoziţionarea din canal generalist în canal preponderent de actualităţi (ştiri, talk-show, evenimente).

Creşterea TVR 2 este generată de reconfigurarea grilei: mai multe filme şi seriale, introducerea unei emisiuni concurs de cunoştinţe generale cu impact asupra publicului, emisiuni de divertisment, transmisii sportive.

Taxa TV a fost eliminată pe 1 februarie 2017. Având în vedere datoriile pe care SRTv le avea de achitat pentru contractele de achiziţii încheiate în anii anteriori, bugetul alocat pentru achiziţionarea de noi programe a fost destul de redus, se arată în raport. Au fost solicitate partenerilor contractuali şi obţinute, ca şi în anii anteriori, programe cu titlu gratuit - aproximativ 1.300 de ore – difuzate pe toate canalele TVR.

În 2017, au fost făcute doar achiziţii pentru spaţiile care nu puteau fi acoperite din stocul existent de programe sau din titlurile obţinute gratis.

Investiţiile în licenţe de programe TV pentru TVR 1, TVR 2, TVR 3 şi TVR HD au fost în valoare de 9.975.106 lei. 

Cheltuieli cu personalul, în valoare de 169.450.538 de lei, au avut o pondere de 44.61% din totalul cheltuielilor de exploatare, şi au fost cu 16,82% mai mici faţă de anul 2016. 

Cât priveşte publicitatea, canalele TVR pot difuza maxim 8 minute de publicitate într-un interval de o oră, în timp ce posturile private au dreptul la 12 minute de publicitate pe oră. TVR nu poate întrerupe programele – filme, talk-show-uri, ştiri etc. – pentru a difuza publicitate, în timp ce posturile comerciale pot insera spoturi în cadrul programelor.

În anul în care televiziunea publică a marcat şase decenii de la înfiinţare, veniturile din publicitate, sponsorizări şi proiecte speciale au fost de 19.786.686,24 de lei, în creştere cu 16% faţă de 2016, când veniturile SRTv au fost de 17.055.962,37 de lei.

TVR nu primeşte bani - precum televiziunile private - din distribuţia canalelor sale, de la operatorii de televiziune prin cablu şi nu are posibilitatea de a deduce TVA, spre deosebire de ceilalţi competitori din piaţă.

Anul trecut, veniturile totale au fost de 1.023.261.060 lei, din care venituri din exploatare: 1.020.013.936 lei şi venituri financiare: 3.247.124 lei. Cheltuielile totale au însemnat 383.926.387 lei, din care cheltuieli de exploatare: 379.775.116 lei şi cheltuieli financiare: 4.151.271 lei. Cifra de afaceri netă a fost de 60.584.360 lei.

Pentru 2018, reprezentanţii televiziunii vor - în cazul TVR 1 - să atragă un public mai tânăr, prin descoperirea de noi emisiuni şi formate de televiziune, dar şi prin adaptarea stilului de montaj şi filmare, „împrospătarea personalului editorial prin educarea unor tineri jurnalişti, care să crească şi să se dezvolte alături de cei mai experimentaţi creatori de conţinut din Televiziunea Română”.

Cât priveşte TVR 2, ţintele pentru anul în curs sunt păstrarea şi încurajarea evoluţiei, atât ca rating, cât şi ca imagine, prin producţii de calitate inspirate şi bine programate; fidelizarea publicului; creşterea calităţii programelor.

Între altele, TVR are în vedere realizarea cu prioritate a proiectelor dedicate Centenarului Marii Uniri, diversificarea şi deschiderea către mediul online şi social media a programelor posturilor şi crearea unor platforme atractive şi flexibile.

Televiziunea Română este membră a EBU (European Broadcasting Union), EGTA (European Group of Television Advertising), CIRCOM Regional (Asociaţia Televiziunilor Publice Regionale din Europa), IFTA (Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune).

Televiziunea publică îşi desfăşoară activitatea sub controlul Parlamentului, în conformitate cu Legea nr. 41/1994. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.