Teatrul Nottara se redeschide pentru public cu avanpremiera spectacolului "Lecţia" de Eugène Ionesco, în regia lui Felix Alexa. Reprezentaţia este programată sâmbătă, de la ora 20.00, la Sala "George Constantin", anunţă instituţia.
În distribuţia spectacolului sunt Gabriel Răuţă, Cristina Juncu, Catrinel Dumitrescu, iar scenografia îi aparţine Carmencitei Brojboiu.
După propria mărturie a autorului, "Lecţia" îşi are izvorul în manualul de aritmetică al fiicei sale, Marie-France: „Mi-am zis că, pornind de la elementele cele mai simple ale aritmeticii, de la alfabetul aritmeticii, dacă pot să spun aşa, se poate face o piesă”.
Eugène Ionesco a scris "Lecţia" în iunie 1950, iar prima montare a piesei a avut premiera anul următor, în februarie, la Théâtre de Poche. În 1953, a fost reluată la Théâtre de la Huchette, împreună cu "Cântăreaţa cheală", în regia lui Nicolas Bataille, spectacolele înregistrând un mare succes. Au urmat montări în Anglia, Statele Unite, Japonia. Astăzi, "Lecţia" este una dintre cele mai jucate piese ale lui Eugène Ionesco.
Unul dintre reprezentanţii de seamă ai teatrului absurdului, Eugène Ionesco a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru literatură în 1969, alături de Arthur Adamov şi Samuel Beckett, un an mai târziu fiind ales membru al Academiei Franceze şi primind, la Viena, Marele Premiu al Literaturii Europene. Universul creat de dramaturg surprinde, cu ironie, umor şi grotesc, condiţia omului modern, strivit de o societate de multe ori absurdă, cu norme care sufocă individualitatea şi libertatea. Comicul fin, tăios este întreţesut cu nuanţele cele mai complexe şi profunde, căci, în viziunea sa, abordarea aspectelor încărcate de dramatism nu se poate face decât prin această formulă: "Mi-am intitulat comediile «antipiese», «drame comice», iar dramele mele - «pseudodrame» sau «farse tragice», căci, mi se pare, comicul este tragic, iar tragedia omului e vrednică de luat în râs".
Un critic acid al falsităţii ideologiilor, al limbajului demagogic şi al abuzului de putere, teme care se regăsesc în Lecţia, Eugène Ionesco nu şi-a dorit, însă, să imprime un mesaj strict socio-politic, ci, mai degrabă, unul care cu implicaţii psihologice, care depăşesc realitatea imediată.
"Nici o societate n-a putut desfiinţa tristeţea omenească, nici un sistem politic nu ne poate elibera de durerea de a trăi, de teama de a muri, de setea noastră de absolut. Condiţia umană e cea care guvernează condiţia socială, nu invers”, comentează el într-un articol din ziarul Observer, din 1958. "Opera trebuie lăsată să vorbească de la sine, făcând să tacă ideile preconcepute, prejudecăţile ideologice şi judecăţile prefabricate. O operă de artă este expresia unei realităţi incomunicabile pe care încerci s-o comunici, şi care, uneori, poate fi comunicată. Acesta e paradoxul şi adevărul ei".
Programul complet al spectacolelor Teatrului Nottara poate fi consultat pe www.nottara.ro
Toate evenimentele se vor desfăşura în conformitate cu prevederile impuse pentru respectarea măsurilor de protecţie împotriva Covid-19.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.