Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti (TNB) obţine anual 1,5 milioane de euro din vânzarea de bilete şi 4,5 milioane de euro de la Guvern, bani din care sunt asigurate o parte din proiectele artistice şi întreţinerea clădiririi, potrivit consultantului artistic al instituţiei, Ionuţ Corpaci.
”Bugetul anual al Teatrului Naţional este de 6 milioane de euro. Din aceşti bani, 3 milioane se duc pe salariile celor 480 de angajaţi, 2 milioane pe întreţinerea clădirii anual, iar 1 milion sunt destinaţi proiectelor artistice, premierelor”, a spus luni, Ionuţ Corpaci, consultant artistic al TNB din 2003 şi ghid prin culisele şi noile săli ale TNB.
De unde vin banii? ”Suma de 4,5 milioane de euro este asigurată de Guvernul României prin Ministerul Culturii, iar 1,5 milioane de euro, din vânzarea de bilete”, a răspuns consultantul, în timpul unui tur ghidat al teatrului.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
”Din ce vindem, ne asigurăm proiectul artistic, iar 500.000 de euro merg şi pentru întreţinerea clădirii. Politica statului român, în materie de teatru, este să subvenţioneze preţul biletelor, nu să subvenţioneze teatrul. Statul ţine la un nivel rezonabil preţul biletului, în aşa fel încât noi să avem 200.000 de spectatori anual. Dacă nu am avea subvenţie de la minister, preţul real al biletului ar trebui să fie de 200 de lei. Dacă fac preţul atât, nu am mai avea atâţia spectatori, pentru că publicul nu-şi permite. Subvenţia ţine preţul redus”, au fost precizările lui Ionuţ Corpaci.
Preţul biletelor pentru un spectacol al TNB porneşte de la aproximativ 20 de lei şi poate depăşi suma de 100 de lei, în funcţie de sală, de locul ocupat şi de producţia artistică.
România este singura ţară din sud-estul Europei care încă finanţează teatrele, a mai menţionat consultantul.
”Am rămas singura ţară din sud-estul Europei care finanţează 60 de teatre. Ceilalţi şi-au luat mâna de pe teatrele de provincie şi ele au devenit altceva. Acum încearcă să le ia înapoi, dar e greu. S-a întâmplat asta pentru că a fost o încercare de tranziţie către un teatru, să-i spunem, comercial, independent, privat, dar în momentul în care s-a pus problema, pe vremea ministeriatului lui Ion Caramitru, în 1996, ca teatrul să nu mai fie finanţat de stat, majoritatea a spus atunci «nu, e mai bine aşa». Şi au avut dreptate”, a completat reprezentantul TNB.
”În 1987, când Teatrul Naţional a avut 1.017 de spectacole jucate în trei săli eram 660 de salariaţi, 130 de actori şi restul personal tehnic. Acum suntem 60 de actori, la şase săli, şi 110 tehnicieni”, a mai spus Ionuţ Corpaci.
Salariile în instituţiile teatrale de stat pornesc de la 1.000 de lei şi ajung până la 4.000 de lei. ”Totul e aici. Meseria de om de teatru e vocaţională şi rezişti cât poţi, până te însori”, a glumit ghidul.
Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti are, în prezent, 480 de angajaţi, 40 de spectacole în repertoriu, iar anul trecut s-au jucat 759 de reprezentaţii.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.