Sute de persoane au ajuns, sâmbătă, la Teatrul Naţional ”I.L. Caragiale” din Bucureşti, pentru a-i aduce un omagiu actorului Radu Beligan. Între aceştia s-au numărat actori şi personalităţi culturale româneşti, dar şi politicieni şi admiratori ai artistului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Aproximativ 300 de persoane au trecut pragul Teatrului Naţional pentru a-şi lua rămas bun de la Radu Beligan, care a murit, miercuri, la vârsta de 97 de ani. 

În foaierul TNB au fost aduse, încă de la ora 10.00, coroane de flori, care înconjoară sicriul, şi au fost aprinse candele. Pe un ecran, rulează imagini din spectacolele de teatru în care a jucat ”meşterul” Beligan, aşa cum îl numesc colegii de breaslă.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Copiii lui Radu Beligan se află, de asemenea, la căpătâiul actorului. 

Fostul campion olimpic Ivan Patzaichin, actorii Ion Caramitru, Cezara Dafinescu, Maia Morgenstern, Mihai Mălaimare, Ştefan Bănică Jr., Emilia Popescu, dar şi văduva lui Gheorghe Dinică au venit să îi aducă un ultim omagiu.

”Avea 35 de ani, când l-am văzut prima dată pe scenă. Eram la Cluj”, a spus Florin Piersic, care a depănat amintiri în faţa intrării Teatrului Naţional. ”Acest om mi-a oferit primul rol în film, în «Ciulinii Bărăganului». El a vorbit cu regizorul şi i-a spus: «priveşte-l pe băiatul ăsta». Îl regret foarte tare”, a mai spus actorul.

”Îi sunt recunsocător că a avut grijă de mine. Se interesa de viaţa mea. Pentru el conta, nu doar actorul, ci şi omul. M-a iubit şi cred că a simţit că şi eu îl iubesc cu adevărat”, a adăugat Florin Piersic.

Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

În opinia lui Dorel Vişan, Radu Beligan a trăit pentru a face teatru: ”Generaţiile noi fac teatru ca să trăiască. Radu Beligan a fost ca un cordon ombilical prin care generaţii de actori primeau măiestrie. Ce a lăsat meşterul Beligan este o pagină aurită şi ar fi bine ca generaţiile noi de artişti să o citească şi să o urmeze”.

Coroane de flori au fost depuse şi din partea ministrului Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, a ministrului de Externe, Lazăr Comănescu, din partea lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României, şi a lui Călin Popescu Tăriceanu.  Şi prim-ministrul Dacian Cioloş a transmis o coroană de flori, la fel şi preşedintele Klaus Iohannis.

La Teatrul Naţional au ajuns şi prinţul Paul şi soţia sa, Lia. "Radu Beligan a fost un simbol al teatrului românesc", a fost declaraţia celor doi.

La ora 13.00, cortegiul funerar va porni de la Teatrul Naţional spre Cimitirul Bellu, unde actorul Radu Beligan va fi înmormântat cu onoruri militare.

Actorul şi regizorul Radu Beligan a murit, miercuri, la Spitalul Elias, în urma unui stop cardio-respirator.

Radu Beligan, maestru al teatrului românesc, a cărui longevitate artistică a fost recunoscută şi de reprezentanţii Guinness World Records, a fost unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai scenei teatrale naţionale, ocupând, de asemenea, funcţiile de director al Teatrului de Comedie, între anii 1961 şi 1969, şi al Teatrului Naţional din Bucureşti (TNB), între anii 1969 şi 1990.

Membru de onoare al Academiei Române, Radu Beligan a devenit, în 1961, deputat al Marii Adunări Naţionale, din care a făcut parte până în 1989. În acelaşi an, a fost instalat în funcţia de director al Teatrului de Comedie din Bucureşti, iar în perioada1969 - 1989 a fost membru în Comitetul Central al Partidului Comunist Român.

Dincolo de activitatea sa în teatru şi film, Radu Beligan a publicat cărţile ”Pretexte şi subtexte” (1968), ”Luni, Marţi, Miercuri...” (1978) şi ”Note de insomniac” (2001).

În anul 2008, Beligan a fost decorat cu Ordinul Naţional ”Steaua României” în gradul de ”Mare Cruce” cu însemn pentru civili.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.