Sute de desene erotice realizate de Duncan Grant, unul dintre cei mai cunoscuţi pictori britanici ai secolului 20, au fost păstrate mai mulţi ani sub un pat înainte de a fi dezvăluite publicului, relatează BBC.
Considerat că fost distrusă, colecţia - cu cuprinde în majoritate scene cu protagonişti bărbaţi - a fost transmisă de la iubit la iubit, de la prieten la prieten, în secret.
Cele 422 de desene pe hârtie reprezintă „o revelaţie”, a spus Darren Clarke, directorul casei memoriale din Sussex în care Grant a trăit şi creat. Ele descriu „toate actele posibile într-un cuplu... este o Kama Sutra a imaginaţiei sexuale a lui Duncan Grant”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Grant, celebru pentru portretele sale la fel ca pentru peisajele pictate, a făcut parte din grupul de artişti Bloomsbury. El s-a căsătorit cu Vanessa Bell, sora scriitoarei Virginia Wolf, cu care a avut un copil.
Între iubiţii lui s-au aflat economistul John Maynard Keynes şi istoricul Lytton Strachey, care îi era şi văr.
Grant s-a născut în 1885, cu şapte luni înainte ca legea care incrimina homosexualitatea în Anglia să fie adoptată de Parlament. Zece ani mai târziu, a fost folosită pentru condamnarea scriitorului Oscar Wilde.
„Toate lucrările au fost realizate în anii 1940 şi 1950”, când homosexualitatea era încă ilegală, a declarat Clarke. „Aceasta este viaţa interioară. Aceasta este pasiunea lui. Asta îl interesa”, a mai spus el despre tema desenelor.
Duncan Grant ştia cât de periculoase pot fi lucrările lui. În 1959, le-a dat prietenului său, artistul Edward Le Bas, într-o mapă inscripţionată „Aceste desene sunt foarte intime”.
Le Bas a murit în 1966, astfel s-a crezut că desenele au fost distruse, pentru că erau atât de explicite.
„Aceasta este soarte unei mari părţi din istoria queer. Rudele o distrug pentru a proteja reputaţia unei persoane care a murit sau pe a familiei”, a mai afirmat Clarke.
În realitate, desenele lui Grant au fost salvate şi, în final, au ajuns la scenograful Norman Coates în urmă cu 11 ani. El le-a păstrat sub pat, după cum a explicat el. Ocazional, le arăta prietenilor.
Coates a decis că lucrările merită acum să fie văzute de public, astfel că le-a oferit Charleston, casei memoriale Duncan Grant.
„M-am gândit că este timpul, lumea s-a schimbat, Duncan Grant a plecat de mult timp”, a spus el.
Artistul a murit în 1978, la vârsta de 93 de ani.
„Ele reprezintă o colecţie serioasă, la fel de interesantă precum desenele erotice de pe vasele greceşti şi desenele erotice indiene”.
Charleston este în prezent închisă vizitatorilor, din cauza pandemiei. Reprezentanţii ei au spus că nu vor vinde desenele, evaluate la 2 milioane de lire sterline, însă speră că această colecţie va încuraja donaţiile pentru a sprijini redeschiderea spaţiului şi prezentarea publicului în premieră a acestor desene.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.