Agenţia spaţială americană (NASA) a reuşit, după o tentativă eşuată, să umfle complet un modul gonflabil, care are un volum de 16 metri cubi, înregistrând astfel un prim succes în creşterea spaţiului disponibil la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a anunţat un purtător de cuvânt al NASA, citat de europe1.fr.
Astfel, după eşecul înregistrat joi, la prima tentativă, NASA a reuşit să umfle şi să presurizeze, sâmbătă, modulul gonflabil, după şapte ore de muncă minuţioasă. Modulul, cunoscut sub numele de ”Bigelow Expandable Activity Module" sau BEAM, s-a umflat fără probleme, atingând o lungime de 170 de centimetri.
Modulul BEAM, cu o greutate de 1,4 tone, a fost trimis spre avanpostul orbital cu ajutorul capsulei spaţiale de tip cargo Dragon, în aprilie. Marele avantaj al acestui modul constă în faptul că ocupă mai puţin spaţiu în comparaţie cu o structură clasică înainte de a fi desfăşurat: dezumflat, modulul poate să intre într-un cilindru cu înălţimea de 1,7 metri şi diametrul de 2,3 metri. După ce este desfăşurat, modulul BEAM îşi măreşte volumul de 4,5 ori şi se umflă cu aer respirabil, furnizând astronauţilor de pe ISS un spaţiu suplimentar de 16 metri cubi - echivalentul unui dormitor de mici dimensiuni.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Această capsulă gonflabilă realizată din Kevlar, un termoplastic extrem de rezistent, şi care se desfăşoară graţie unor rezervoare interne cu aer, ar putea deveni, după procedura de testare, o fermă în spaţiu, un centru medical, un laborator sau o cameră de locuit.
Odată ce modulul a fost complet umflat, astronautul Jeff Williams, care a fost implicat în această misiune delicată, a deschis opt rezervoare de aer în interiorul modulului, presurizându-l la un nivel apropiat de staţia spaţială. "Modulul este acum complet umflat şi presurizat”, a declarat purtătorul de cuvânt al NASA, Daniel Huot. Astronauţii vor continua să facă teste, pentru a verifica dacă modulul nu prezintă pierderi de aer.
Astronauţii aflaţi în prezent la bordul ISS ar trebui, în principiu, să intre în modul - după ce acesta va fi desfăşurat - şi să revină în acesta de câteva ori pe an, pe durata de doi ani a acestui experiment ştiinţific. Ei vor comunica inginerilor de la sol datele ştiinţifice şi măsurătorilor efectuate de senzorii aflaţi în interiorul BEAM şi vor evalua cu regularitate starea în care se află modulul.
NASA a înregistrat dificultăţi, joi, în procedura de desfăşurare a primului ei modul gonflabil experimental, dezvoltat în colaborare cu compania americană Bigelow Aerospace, şi care a fost deja ataşat în exteriorul ISS. Inginerii americani încearcă să înţeleagă în aceste zile originea acestei funcţionări defectuoase. ”NASA şi Bigelow Aerospace cooperează strâns pentru a determina motivele din cauza cărora modulul nu s-a desfăşurat complet astăzi (joi), aşa cum era prevăzut”, a declarat un purtător de cuvânt al NASA.
Eforturile de desfăşurare şi umflare a acestui modul gonflabil - Bigelow Expandable Activity Module (BEAM) - au fost suspendate atunci după mai multe tentative care au durât câteva ore, pe parcursul cărora inginerii de la NASA şi astronauţii de pe ISS au încercat fără succes să introducă aer în interiorul modulului.
Staţia Spaţială Internaţională, un proiect internaţional la care participă 16 ţări, finanţat în principal de Statele Unite, a fost creată pentru a înlocui fosta staţie spaţială sovietică MIR şi este locuită în permanenţă de echipaje de astronauţi, începând din anul 2000.
Cu un cost de 100 miliarde de dolari, ISS a fost plasată pe orbită în 1998 şi pluteşte deasupra Terrei la o altitudine de aproximativ 400 de kilometri.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.