Christopher Marlowe, un dramaturg din epoca elizabetană, a fost coautor al trei piese de teatru atribuite lui William Shakespeare, au anunţat, luni, reprezentanţii Oxford University Press, citaţi de BBC.
Marlowe era de multă vreme ”bănuit” în anumite cercuri că i-ar fi dat ”o mână de ajutor” lui Shakespeare în scrierea unora dintre piesele sale de teatru.
Numele celor doi dramaturgi vor apărea de acum înainte împreună pe copertele celor trei părţi ale capodoperei ”Henric al VI-lea” din colecţiile New Oxford Shakespeare.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Contribuţia lui Marlowe a fost ”puternică şi suficient de clară”, a precizat editorul Gary Taylor.
Christopher Marlowe, cunoscut pentru piese de teatru precum ”Doctor Faustus”, era bănuit că ar fi contribuit la scrierea primeia, celei de-a doua şi celei de-a treia părţi din ”Henric al VI-lea” - alături de alte piese ale lui Shakespeare - încă din secolul al XVIII-lea.
Potrivit experţilor care analizează New Oxford Shakespeare, o colecţie a tuturor operelor cunoscute ale lui Shakespeare, colaborarea celebrului scriitor cu alţi dramaturgi era mult mai extinsă decât s-a crezut până în prezent.
Studiul, realizat de 23 de experţi internaţionali, ajuns la concluzia că 17 dintre cele 44 de texte de Shakespeare ce au fost analizate au fost concepute în colaborare cu alţi autori.
Cercetarea a inclus atât analize de text tradiţionale, cât şi folosirea de instrumente computerizate.
Gary Taylor, unul dintre editorii-şefi de la New Oxford Shakespeare, a declarat pentru The Guardian: ”Am putut să verificăm că prezenţa lui Marlowe în acele trei piese a fost puternică şi suficient de clară”.
”Acum putem să fim încrezători în privinţa teoriei potrivit căreia ei nu doar că s-au influenţat reciproc, ci şi au lucrat împreună. Rivalii colaborează câteodată”, a adăugat el.
Shakespeare a colaborat şi cu alţi autori de piese de teatru din acea perioadă, a dezvăluit şi Carol Rutter, profesor de studii interpretative şi expert în opera shakespeariană la Universitatea Warwick.
Paternitatea operelor lui Shakespeare face subiectul unor dezbateri de mai multe secole. Academicienii britanici au susţinut că patru autori - inclusiv Marlowe - au scris unele sau chiar toate piesele de teatru ale celebrului dramaturg.
Filmul ”Anonymous”, lansat în 2011, a sugerat că Edward de Vere, al 17-lea conte de Oxford, s-ar fi aflat în spatele operelor atribuite lui Shakespeare.
Actorul Mark Rylance, care a jucat în acel film, este şi preşedintele Shakespearean Authorship Trust, o asociaţie care afirmă încă din 1922 că este puţin probabil ca dramaturgul să fi fost adevăratul autor al pieselor cu care a fost creditat.
Printre ceilalţi dramaturgi consideraţi drept adevăraţii autori ai unor piese shakespeariene s-au numărat Francis Bacon şi William Stanley, al şaselea conte de Derby.
Alte personalităţi, precum Charlie Chaplin şi Mark Twain, au formulat la rândul lor dubii în privinţa posibilităţii ca Shakespeare să îşi fi scris singur toate piesele.
William Shakespeare (23 aprilie 1564 - 23 aprilie 1616) a fost un dramaturg şi poet englez, a cărui operă literară include 37 de piese de teatru, 154 de sonete, două lungi poeme narative şi mai multe poezii. A scris în principal tragedii, până în 1608, inclusiv celebrele piese de teatru ”Hamlet”, ”Othello”, ”Regele Lear” şi ”Macbeth”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.