Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) va avea joi o reuniune specială pentru a decide dacă sunt "necesare" măsuri cu privire la subiectul vaccinului de la AstraZeneca contra Covid-19, estimând că avantajele vaccinului depăşesc riscurile, potrivit AFP.
Autoritatea Europeană a anunţat luni, într-un comunicat, că "va examina mai detaliat informaţiile" despre vaccin după ce mai multe ţări, între care Franţa şi Germania, au suspendat utilizarea sa din precauţie, după temeri legate de Cheaguri de sânge, fără legătură în acest stadiu.
Agenţia cu sediul la Amsterdam a adăugat că a "convocat o reuniune extraordinară joi, pentru a concluziona cu privire la informaţiile strânse şi orice măsuri suplimentare ar fi necesare".
EMA a asigurat totuşi că vaccinul dezvoltat de laboratorul AstraZeneca şi Universitatea Oxford este sigur.
"EMA rămâne de părere că avantajele vaccinului AstraZeneca în prevenirea Covid-19, cu riscul asociat de spitalizare şi de deces, depăşeşete riscurile efectelor secundare", a indicat agenţia.
Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat cu puţin timp înainte de anunţul EMA că "suspendă din precuţie" utilizarea vaccinului de la AstraZeneca, în aşteptarea avizului regulatorului european care este aşteptat marţi.
Marco Cavaleri, responsabil al strategiei de vaccinuri la EMA, a anunţat mai târziu luni că agenţia "face un examen rapid" al datelor, dar că primele elemente arată o balanţă geneficiu-risc încă "pozitivă".
Efectele secundare suspectate conţin formarea de chaguri de sânge, cu unele cazuri care implică "caracteristici neobişnuite" precum "un numră redus de trombocite", a precizat EMA.
Agenţia a explicat că aceste cazuri privesc "un număr mic de persoane care au primit vaccinul".
"Mai multe mii de persoane dezvoltă cheaguri de sânge în fiecare an în UE din diferite motive. Numărul global de evenimente tromboembolice la persoanele vaccinate nu pare a fi mai mare decât cel observat la populaţia generală", a spus EMA.
EMA a adăugat că lucrează în strânsă colaborare cu AstraZeneca, experţii în probleme sanguine şi alte autorităţi sanitare, inclusiv din Marea Britanie, "pe baza experienţei sale cu aproape 11 milioane de doze administrate de vaccin".
Agenţia a anunţat anterior că anchetează chestiunea. "O analiză riguroasă" a cazurilor va urma în zilele următoare, înainte de reuniunea de joi", a precizat instituţia.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...