Ziua Naţională a României va fi celebrată pe 1 Decembrie, la ora 20.00, la Opera bucureşteană cu spectacolul „Povestea Iei", un eveniment multimedia complex, creat pentru aniversarea a 160 de ani de Diplomaţie românească.
Spectacolul „Povestea Iei/ La blouse enchantée/ The Magic Blouse" are două părţi, una orchestrală şi una coregrafică, prima valorificând teme muzicale româneşti în prelucrări diverse, de la „Hora mărţişorului" sau „Cântece româneşti" de Tiberiu Brediceanu, la „Şase dansuri româneşti" de Béla Bàrtok. Interpretează Orchestra Operei Naţionale Bucureşti, dirijata de Daniel Jinga, cu concursul sopranei Oana Şerban. Regia Alexandru Nagy.
Spectacolul de dans este o creaţie a lui Gigi Căciuleanu, pe muzica originală compusă special pe această temă de Dan Dediu şi va fi prezentat de Baletul şi Orchestra Operei Naţionale Bucureşti.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Scenografia, costumele şi spaţiul vizual au fost concepute de Viorica Petrovici, videomapping Dilmana Yordanova, light design Cristian Şimon, asistentă coregrafie Lelia Marcu-Vladu.
„Când dansezi, vorbeşti în alte limbi şi te adresezi publicului din sală nu pe limba lui maternă, nu pe limba ţării unde esti ci...pe limba lui corporală. Pe limba lui tainică, pe limba lui misterioasă şi, în acelaşi timp, foarte accesibilă, aproape animalică. Aici se caută şi se găseşte, câteodată, când îţi merge bine şi îl apuci pe Dumnezeu de-un picior, această joncţiune între animal şi înger, care trece prin noi. Plecăm de la această factură a corpului uman şi, în acelaşi timp, ne ducem prin dans, prin mişcare, mai departe, spre orice limită posibilă, spre îngeresc, spre inefabil, spre spiritual... Deci, din nou, acest joc între concret şi abstract”, spune Gigi Căiculeanu.
După prezentarea sa la Paris, la UNESCO, în premieră absolută, pe 23 noiembrie, cu un succes extraordinar, evenimentul este reluat şi în România, de Ziua Naţională, pe scena ONB, urmând să fie inclus în stagiunea primei scene lirice.
Bilete pe https://tickets.operanb.ro/ şi de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.