Spectacolul "Aplauze pentru poet… pe scenă" cu actorii Emilia Popescu şi Mihai Mălaimare, ajunge luni, 15 ianuarie 2024, de la ora 19:00, de Ziua Culturii Naţionale, la Palatul Béhague - unul dintre cele mai frumoase palate ale Parisului - actualul sediu al Ambasadei României în Republica Franceză.
De Ziua Culturii Naţionale, cei doi mari actori vor recita pe scenă, în limba română şi limba franceză, poezii de Eminescu, Arghezi, Coşbuc, Topârceanu, Blaga, Sorescu şi alţi poeţi clasici şi moderni, în ambianţa muzicală creată special de Cătălin Răducanu la pian, şi Ioana Tudor la vioară.
După evenimente care s-au bucurat de mare succes în România, Ungaria şi Republica Moldova, organizatorii şi-au propus să ducă spectacolul peste hotare, în comunităţile româneşti. Cu un puternic rol educativ, poezia ajunge astfel mai aproape de oameni, în interpretarea unor actori celebri, nume de rezonanţă pentru toţi românii, chiar dacă au plecat de ani de zile din ţară. Prin urmare, Aplauze pentru poet… pe scenă se transformă în Aplauze pentru poet pe scenă…pretutindeni.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
Spectacolul este completat de proiecţii cu actori reper - Victor Rebengiuc, Mariana Mihuţ, Constantin Chiriac, Ştefan Bănică, Alexandru Repan, Maia Morgenstern şi, într-o intervenţie de arhivă, Ion Caramitru. Ei vor recita din Mihai Eminescu, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, George Bacovia, George Topârceanu, Ion Minulescu, Nichita Stănescu, Marin Sorescu.
Va fi un experiment inedit şi sinergic: poezie recitată pe scenă completată de înregistrări video şi muzică interpretată la pian şi vioară.
Ideea de a aduce în ţările cu puternice comunităţi de români un program dedicat poeziei s-a născut din dorinţa de promovare si restituire şi, în acelaşi timp, de valorizare a acestei arte în prezentări de excepţie.
Iniţiat în 2021, Aplauze pentru poet / A Hand for the Poet este un proiect inedit, de promovare a poeziei româneşti clasice şi moderne, pentru publicul autohton, dar şi internaţional şi poate fi accesat online la adresele aplauzepentrupoet.thecultureclub.ro sau ahandforthepoet.thecultureclub.ro.
Spectacolul a fost realizat după o idee de Ovidiu Miculescu, regia muzicală Oltea Şerban-Pârâu, video Virgil Oprina.
Acest proiect a fost realizat cu sprijinul JTI, recunoscută pentru susţinerea celor mai importante evenimente şi instituţii culturale din România: FITS, TIFF, Filarmonica „George Enescu”, Muzeul Brukenthal, SoNoRo. JTI susţine, de asemenea, Turnee de poveste - turnee de muzică clasică în oraşe mici, Aplauze pentru poet şi COOLsound.ro - on line despre scena independentă românească, fiind şi sponsor oficial al Gigi Căciuleanu Romania Dance Company.
Întâlnirile JTI, devenite un brand cultural naţional pentru dansul contemporan, aniversează în 2024 un sfert de veac, "dând consistenţă vieţii noastre artistice". JTI a fost premiată de Ministerul de Externe din Japonia pentru promovarea culturii nipone în România. Compania sprijină Grădina Japoneză din Herăstrău, Căsuţa de Ceai din Muzeul Naţional de Artă şi Centrul de Studii Româno-Japoneze din cadrul Universităţii Româno-Americane.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.