Soprana Anna Netrebko, criticată pentru că nu a denunţat războiul din Ucraina, şi-a exprimat miercuri „clar” condamnarea faţă de invazia Ucrainei şi a anunţat că reia concertele în Europa la sfârşitul lunii mai, într-un mesaj publicat pe Facebook.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

„Regret faptul că acţiunile mele sau declaraţiile trecute au putut fi interpretate greşit”, a scris celebra artistă în vârstă de 50 de ani care trăieşte la Viena. „Condamn în mod clar războiul contra Ucrainei. Poziţia mea este clară”, a adăugat ea, precizând că îşi va relua concertele „la sfârşitul lui mai, mai întâi în Europa”. 

Site-ul său anunţă trei date: 25 mai la Paris, 27 mai la Scala din Milano, apoi 5 iunie la Lucerna în Elveţia. 

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Dar din partea Operei Metropolitane din New York, de unde Anna Netrebko a fost retrasă de pe afiş în aprilie şi mai, precum şi din sezonul următor, încă nu este primită. „După ce am citit declaraţia Annei, nu suntem pregătiţi să ne schimbăm poziţia”, a declarat directorul Peter Gelb pentru AFP într-un e-mail, spunând că ar fi „gata să discute”, „dacă Anna arată că s-a disociat cu adevărat şi complet de Putin în pe termen lung”.

În timp ce presiunea crescuse pe umerii ei şi ai altor artişti ruşi, Anna Netrebko, care are dublă naţionalitate, rusă şi austriacă, a anunţat pe 1 martie că renunţă la toate spectacolele de pe scenă „până la noi ordine”. În special, ea urma să cânte în martie la Elbphilharmonie din Hamburg, la Scala din Milano şi la Zurich. Dacă nu şi-a anunţat deschis sprijinul pentru preşedintele rus, ea a fost acuzată că a călătorit la Doneţk în decembrie 2015 pentru a poza acolo cu steagul rebelilor separatişti pro-ruşi.

De asemenea, ea a stârnit controverse atunci când a prezentat un cec de un milion de ruble (aproximativ 15.000 de euro) liderului ucrainean pro-rus Oleg Ţarev. Anna Netrebko s-a apărat explicând că doreşte să sprijine artele, şi mai ales Opera Doneţk, pentru care Ucraina a tăiat toate finanţările. „L-am întâlnit pe preşedintele Putin doar de câteva ori în viaţa mea, mai ales la ceremonia de premiere pentru arta mea sau la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă de la Soci, în Rusia, în 2014, a susţinut ea miercuri, asigurând că „nu a primit niciodată sprijin financiar de la guvernul rus”.

Câţiva artişti ruşi au fost excluşi din sălile de spectacole din Occident, în special dirijorul Valeri Gherghiev, apropiat al Kremlinului, demis din conducerea Orchestrei Filarmonicii din München. Anna Netrebko şi-a început cariera datorită lui în 1994.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.