Sicriul cu trupul neînsufleţit al regizorului Radu Gabrea va fi depus, sâmbătă, la Teatrul Nottara, iar înmormântarea va avea loc duminică, la cimitirul Bellu, a declarat pentru News.ro, Marinela Ţepuş, directoarea teatrului.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cei care doresc îi pot aduce un ultim omagiu lui Radu Gabrea, sâmbătă, între orele 11.00 şi 17.00, în foaierul Teatrului Nottara.

”După ora 17.00, sicriul va fi depus la capela cimitirului Bellu Ortodox, iar înmormântarea va avea loc, duminică, la ora 14.00”, a precizat Marinela Ţepuş.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Radu Gabrea a murit joi, la vârsta de 79 de ani. A regizat peste 20 de filme artistice, de televiziune şi documentare. Între acestea se numără ”Dincolo de nisipuri” (1971), ”Ein Mann wie EVA” (1984), ”Cocoşul decapitat” (2007), ”Călătoria lui Gruber” (2008) şi ”O poveste de dragoste, Lindenfeld” (2014). El a fost directorul festivalului MeCEFF de la Mediaş.

A realizat primul serial de televiziune din România, ”Urmărirea”, în 1970, iar cu ”Dincolo de nisipuri” din 1973 (ecranizare a romanului "Îngerul a strigat”, de Fănuş Neagu), a devenit unul dintre cineaştii incomozi pentru regimul Ceauşescu. Filmul a fost oprit de Nicolae Ceauşescu personal, modificat de cenzură, în principal în banda sonoră. După acest episod, Radu Gabrea s-a stabilit în Germania, ţara de origine a mamei sale. Pelicula a fost selectată la secţiunea Quinzaine des Realisateurs” a Festivalului de la Cannes.

Radu Gabrea a fost primul preşedinte al Oficiului Naţional al Cinematografiei, cu rang de secretar de stat, înfiinţat la 24 octombrie 1997 prin Ordonanţă de urgenţă a Guvernului României. A deţinut funcţia până în anul 1999. A fost membru fondator al Fundaţiei "Filmul românesc".

Pe 24 februarie 2011, Radu Gabrea a fost decorat cu Ordinul Crucea de Cavaler al Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania pentru meritele sale deosebite în relaţiile culturale germano-române şi, în special, pentru contribuţia sa artistică la înţelegerea istoriei germano-române.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.