"Serotonină", al şaptelea roman al scriitorului francez Michel Houellebecq, care a fost lansat pe 4 ianuarie, va fi publicat în luna mai a acestui an în limba română, în colecţia "Raftul Denisei", coordonată de Denisa Comănescu la editura Humanitas Fiction, traducerea fiind semnată de Daniel Nicolescu.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Cartea şi-a confirmat statutul de cea mai aşteptată a iernii şi a devenit în scurt timp de la apariţie un adevărat fenomen editorial, ocupând primul loc în toate topurile de vânzări. Tirajul excepţional de 320.000 de exemplare, anunţat de editura Flammarion, s-a dovedit insuficient în mai puţin de o săptămână de la apariţie, un nou tiraj de 50 000 de exemplare urmând să ajungă în curând pe rafturile librăriilor.

Ediţia franceză a fost urmată la câteva zile de ediţia în limba germană, apărută pe 7 ianuarie într-un tiraj de 80 000 de exemplare, şi de ediţia în limba spaniolă, apărută pe 9 ianuarie, în 25 000 de exemplare.

"Serotonină" apare la patru ani de la lansarea celebrului roman "Supunere", publicat pe 7 ianuarie 2015, în ziua teribilului atentat din redacţia revistei Charlie Hebdo. Încadrat de autor în genul PF (political fiction), romanul "Supunere", publicat în mai 2015 în colecţia "Raftul Denisei", vorbeşte despre iminenta islamizare a societăţii franceze şi este considerat unul dintre cele mai percutante romane din ultimii ani. A fost tradus în peste 40 de ţări şi a stabilit recorduri de vânzări: aproximativ 800 000 de exemplare vândute în lumea francofonă şi peste 520.000 de exemplare vândute în Germania.

Predat editurii Flammarion cu câteva luni înainte de apariţia mişcării "vestelor galbene", "Serotonină", cel mai recent roman al lui Michel Houellebecq, îşi poartă cititorii în inima Franţei rurale, măcinată de tensiuni şi conflicte mocninde. Michel Houellebecq identifică suferinţele profunde din sânul societăţii franceze, scriitura sa dovedindu-se încă o dată vizionară: ea vorbeşte despre premisele unei mişcări pe care nici un om politic nu a reuşit să o anticipeze.

Protagonistul romanului "Serotonină" este Florent-Claude Labrouste, un bărbat de 46 de ani care îşi detestă numele şi Captorixul, un antidepresiv ce eliberează serotonina, dar care are trei efecte secundare: greaţa, dispariţia libidoului şi impotenţa. Naraţiunea sa traversează o Franţă care îşi nesocoteşte tradiţiile, îşi trivializează oraşele şi îşi distruge satele aflate în pragul revoltei. Florent-Claude este un personaj-narator dezrădăcinat şi autodistructiv, care îşi scrutează propria viaţă şi lumea din jurul lui cu un umor aspru şi cu o virulenţă sfâşietoare. Îşi descrie activitatea de inginer agronom, ne vorbeşte despre prietenia sa cu Aymeric d’Harcourt, fost coleg de facultate, un artistocrat care practică agricultura pe domeniul familiei (personaj de neuitat al romanului - un alter-ego al său), despre eşecul idealurilor din tinereţea lor şi despre speranţa, aproape absurdă, de a regăsi o iubită pierdută.

"Serotonină" poate fi citit ca un roman despre dezechilibrele pe care le produce o lume fără iubire, fără bunătate, fără solidaritate, cu transformări devenite incontrolabile, dar şi ca un copleşitor roman al remuşcărilor şi al regretelor. Prin Serotonină Michel Houellebecq demonstrează încă o dată că este cronicarul nemilos al declinului societăţii occidentale din secolul XXI, un scriitor neîmblânzit, incomod şi indispensabil.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.