Serialul documentar „The Devil Next Door” produs de Netflix, care vorbeşte despre ucraineanul considerat gardianul nazist supranumit Ivan cel Groaznic, este criticat de Polonia pentru „rescrierea istoriei”.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a trimis o scrisoare companiei Netflix în care insistă ca documentarul lansat anul acesta să fie schimbat, informează BBC.

Morawiecki a spus că o hartă care apare în serial localizează lagărele de concentrare între graniţele actuale ale Poloniei. Acest lucru reprezintă greşit Polonia ca fiind responsabilă pentru aceste lagăre, când, de fapt, în acea perioadă era ocupată de Germania în Al Doilea Război Mondial.

„Netflix, rămâi fidel faptelor istorice!”, a fost publicat şi pe contul de Twitter al Ministerului polonez de Externe. „În timpul descris de serialul «The Devil Netx Door», teritoriul Poloniei era ocupat şi Germania Nazistă a fost responsabilă pentru lagăre. Harta arătată în seria nu reflectă graniţele de la acea vreme”.

Netflix a transmis Reuters că este conştientă de preocupările cu privire la documentar.

Germania Nazistă a invadat Polonia în 1939, fapt care marchează începutul războiului. Nemţii au construit lagărele, inclusiv pe cel de la Auschwitz, unde au fost ucişi milioane de oameni, majoritate evrei.

Mateusz Morawiecki i-a scris lui Reed Hastings, CEO Netflix, că este important să „onoreze memoria şi conserve adevărul despre Al Doilea Război Mondial şi Holocaust”. El a mai spus că anumite producţii Netflix sunt „foarte inexacte” şi că „rescriu istoria”.

Prim-ministrul a ataşat şi o hartă a Europei din 1942 şi o explicaţie a lui Witold Pilecki, care a fost - voluntar - închis la Auschwitz şi a scris despre experienţele lui după ce a reuşit să scape.

„Cred că această greşeală teribilă a fost făcută neintenţionat”, a adăugat Mateusz Morawiecki.

Anul trecut, Polonia a introdus Legea Holocaustului - oricine sugerează că Polonia a fost responsabilă pentru crimele naziştilor poate fi pedepsit cu închisoarea. Actul a stârnit o controversă la nivel internaţional şi Guvernul a eliminat pedeapsa cu 3 ani de închisoare.

Majoritatea populaţiei evreieşti din Polonia a fost ucisă în timpul ocupaţiei germane, dar au existat şi unele atrocităţi comise de polonezi faţă de evrei şi alţi civili în timpul războiului. În 1941, polonezii din satul Jedwabne, posibil instigaţi de nazişti, au adunat peste 300 de evrei din localitate într-un hambar pe care l-au incendiat.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.