Seria „Conferinţele Dilema Veche”, organizată de una dintre cele mai importante reviste culturale din România, este susţinută şi anul acesta Fundaţia Superbet. Actorul Marcel Iureş este printre protagoniştii celei mai apropiate conferinţe, cea de la Oradea, care va avea loc la începutul lunii mai.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

În primăvara anului 2020, chiar la începutul pandemiei cu coronavirus, Andrei Pleşu, fondatorul revistei culturale Dilema Veche, scria un editorial în care anunţa posibilitatea ca publicaţia să se închidă din lipsă de finanţare.

Fundaţia Superbet a ales să se implice pentru ca titlul să-şi continue apariţia în format print, acoperind cea mai mare parte a costurilor tipăririi revistei şi achiziţionând 500 de abonamente, pentru o perioadă de 6 luni.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Doi ani mai târziu, Fundaţia alege să fie din nou alături de importantul brand cultural, de data aceasta susţinând organizarea „Conferinţelor Dilema Veche”, un proiect itinerant, care duce, întru dezbatere, temele culturale ale momentului în mijlocul mai multor comunităţi din ţară. Pentru cei interesaţi, Oradea este cea mai apropiată conferinţă (în perioada 5-7 mai) din seria celor cinci programate  pentru acest an. În aprilie a avut loc prima conferinţă la Arad, urmează cea de la Oradea, iar în toamnă vor avea loc alte trei, la Cluj (septembrie), Iaşi (octombrie) şi Timişoara (noiembrie).

„Începute acum patru ani, Conferinţele Dilema Veche au crescut organic şi au ajuns să fie deja manifestări tradiţionale în oraşe precum Arad şi Cluj. Vrem să dezvoltăm conceptul şi să ‘cucerim noi teritorii’ - de pildă, la Iaşi, anul acesta, mergem pentru prima oară. Sprijinul pe termen lung al unui partener este un ingredient fără de care desantul nostru cultural în mai multe centre ale ţării nu s-ar realiza”, a declarat Sever Voinescu, redactor-şef Dilema Veche.

Formatul fiecărei conferinţe include două zile de prezentări şi dezbateri pe tema principală, agreată în prealabil cu gazdele evenimentului, dar şi momente artistice, muzicale şi teatrale, lansări de carte, toate menită să desăvârşească întâlnirea culturală cu publicul.

La Arad, unde Conferinţele Dilema veche din 14-16 aprilie s-au organizat sub titlul „Europa versus...”, şase conferenţiari de top au vorbit despre provocările care ameninţă spaţiul european în aceste zile. Astfel, s-a vorbit despre putinism ca ideologie şi practică politică, despre toxicitatea visului celei de a treia Rome, despre libertate şi clivajele ideologice care frământă acum spaţiul european, dar şi despre profilul geo-politic şi cultural al spaţiului central şi est-european.

La început de mai, la Oradea, sub titlul „Comedia lumii”, se va discuta despre umor, despre comicul teatral, dar şi despre teatralitatea comică a vieţii. Dând consistenţă temei alese, vor conferenţia Adriana Babeţi (despre umorul central-european pornind de la Sveijk) şi Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolayi (despre umorul românesc), iar Teatrul Act din Bucureşti va prezenta două comedii, una după I.L.Caragiale, alta după Ion Creangă, avându-l ca protagonist pe marele actor Marcel Iureş. După spectacole, publicul va putea dialoga cu Marcel Iureş şi cu cel mai important teatrolog roman, George Banu, profesor emerit la Sorbona.

„Credem că nu se poate mai bine explora comedia lumii altfel decît vizitînd-o în specificul ei. Această ediţie a Conferinţelor Dilema veche prezintă publicului orădean eşantioane briliante de comic central-european şi neaoş românesc”, spune Sever Voinescu despre apropiatul eveniment care ajunge pentru prima dată şi la Oradea.

„Este extrem de onorant pentru noi să devenim partener strategic al celei mai citite reviste culturale din România, în paginile căreia regăsim, număr de număr, dilemele noastre ale tuturor. În contextul răvăşitor actual, când suntem în proximitatea celui mai mare conflict de la al Doilea Război Mondial încoace, cred că este mai important ca oricând să ne adunăm în jurul valorilor şi ideilor universale care ne definesc umanitatea, promovate inclusiv de instituţii artistice şi intelectuale precum Dilema Veche”, a declarat Augusta Dragic, preşedinta Fundaţiei Superbet.

„Conferinţele Dilema veche” sunt un proiect iniţiat de Grupul pentru Management şi Mediere Culturală (GMMC), organizat împreună cu revista „Dilema veche” şi cu Primăriile oraşelor care îl găzduiesc. Fiecare ediţie, transmisă şi pe canalul Youtube, este urmată de un număr Dilema Veche special dedicat evenimentului.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.