Identitatea vizuală a Sezonului Cultural România-Polonia 2024-2025 a fost dezvăluită publicului polonez în cadrul conferinţei de presă organizate de Institutul Cultural Român de la Varşovia la Castelul Regal, în data de 29 februarie, iar publicului român în data de 3 martie, cu ocazia recitalului pianistului de jazz Leszek Możdżer de la Ateneul Român. Autorii logo-ului şi ai sloganului sunt Maria Lisicka (Academia de Arte Frumoase din Varşovia) şi Toma Ştefănescu (Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti), studenţi în cadrul departamentelor de design grafic.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Identitatea vizuală a sezonului este rodul colaborării dintre studenţii departamentelor de design grafic de la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti (UNArte) şi Academia de Arte Frumoase din Varşovia. Rezultatul muncii de mai multe luni a unor echipe mixte de tineri graficieni, susţinuţi de profesorii lor, este un logo inspirat de semnele diacritice caracteristice fiecărei limbi, puse în dialog. Identitatea este completată de sloganul „Vorbim aceeaşi limbă”, care face trimitere la limbajul culturii, instrument al cunoaşterii şi înţelegerii profunde între oameni, într-o diversitate de forme, mijloace de exprimare şi tradiţii.

Pregătirea identităţii vizuale a demarat încă din toamna anului 2023 printr-un concurs supervizat de prof. Marina Theodorescu, dr. Iosif Oprescu şi dr. Radu Manelici, şeful Departamentului de Design din cadrul Universităţii Naţionale de Arte din Bucureşti, respectiv de dr. Aleksandra Kot şi dr. Marcin Władyka, cadre didactice la Academia de Arte Frumoase din Varşovia. Într-o primă etapă, au fost cooptaţi opt studenţi la specialitatea design grafic de la cele două universităţi care au lucrat în patru echipe polono-române: Maria Lisicka şi Toma Ştefănescu, Nika Kiełek şi Bianca Petrescu, Katarzyna Szczęsna şi Mira Amarandei, Veronika Buling şi Andreea-Raluca Mironiuc.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

A fost desemnată câştigătoare soluţia propusă de Maria Lisicka şi Toma Ştefănescu. Juriul a apreciat minimalismul, claritatea şi caracterul contemporan al propunerii. Studenţii explică conceptul pe care l-au creat după cum urmează: Semnele diacritice ale limbilor română şi polonă constituie punctul de plecare al propunerii noastre. Limba stă la fundamentul oricărei culturi, astfel că am decis să ne inspirăm din aceste semne grafice distinctive, elemente-cheie ale ambelor culturi. Prin această abordare, dorim să încurajăm un dialog între aceste „semne”, care să genereze, pe perioada Sezonului, o „limbă comună”. Accentele, căciuliţele, punctele superioare, virgulele, sedilele şi liniuţele devin astfel module care pot fi utilizate în multe feluri în contexte diferite. Semnele diacritice, prezentate static sau dinamic, pot fi utilizate pentru a reflecta tonul evenimentelor culturale organizate. Pe lângă aspectele tehnice şi practice, considerăm că această soluţie transmite jovialitate şi dezinvoltură, dar şi ideea de solidaritate.

Sezonul Cultural România-Polonia 2024-2025 este organizat de Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român, prin reprezentanţa sa de la Varşovia, pentru partea română, respectiv Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional şi Institutului „Adam Mickiewicz”, în parteneriat cu Institutul Polonez din Bucureşti, pentru partea polonă. În cadrul sezonului vor fi organizate zeci de evenimente: expoziţii, concerte, spectacole de teatru şi dans, proiecţii de filme, dezbateri, dar nu numai.

Sezonul polonez în România va fi inaugurat de expoziţia „Tatry. Wróblewski, Karłowicz, Wyczółkowski” la Muzeul Brukenthal din Sibiu, iar principala expoziţie cu care va demara seria marilor evenimente româneşti în Polonia va fi expoziţia „Nicolae Grigorescu, pictorul ethosului românesc” la Muzeul Naţional din Gdańsk.

Institutul „Adam Mickiewicz“ din Polonia este o instituţie culturală naţională, înfiinţată în anul 2000. Obiectivul Institutului – de a crea un interes durabil pentru cultura poloneză în întreaga lume – este urmărit în cooperare cu parteneri străini şi prin schimburi culturale internaţionale în dialog cu publicul, în conformitate cu politica externă poloneză. Până în 2023, Institutul a desfăşurat proiecte în peste 70 de ţări de pe şase continente. Institutul Adam Mickiewicz este organizat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional. Proiectul emblemetic al Institutului este CULTURE.PL – un site de informaţii culturale care tratează cele mai interesante evenimente şi fenomene legate de cultura poloneză. Acesta conţine articole şi ştiri în trei limbi: polonă, engleză şi ucraineană.

Institutul Cultural Român de la Varşovia a fost înfiinţat în 2006, fiind una dintre cele 18 reprezentanţe în afara ţării ale ICR. ICR Varşovia îşi propune să răspândească cunoştinţele despre România, să promoveze limba şi cultura română şi să faciliteze parteneriatele şi schimburile culturale între Polonia şi România. Institutul din Varşovia organizează, din proprie iniţiativă sau în acord cu instituţii publice şi private poloneze, evenimente culturale în diverse domenii: muzică, film, dans, teatru, arte vizuale, literatură şi altele. De asemenea, Institutul desfăşoară activităţi de diplomaţie culturală.
 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.