În selecţia oficială a Astra Film Festival de la Sibiu (20-27 octombrie) au fost incluse 18 filme documentare despre România sau semnate de regizori români, majoritatea prezentate în premieră, potrivit organizatorilor.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Abonamente la filmele şi evenimentele din cadrul Astra Film Festival 2024 pot fi cumpărate de pe https://eventbook.ro/program/abonament-astra-film-festival.

Filmele documentare româneşti din selecţia oficială concurează pentru premiile secţiunilor România, Europa Centrală şi de Est şi Docschool.

Evenimente

7 octombrie - Eveniment Profit Energy.forum
15 octombrie - Eveniment Profit Health.forum
31 octombrie - Maratonul de Educație Financiară
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania

Estici în vest. Documentarul „TATA” (Premieră naţională, România, 2024, 84 min), care a făcut deja senzaţie la Festivalul de Film de la Toronto, unde a fost prezentat în premiera mondială,  spune o poveste complicată despre relaţia tată-fiică, pe fondul unui fenomen definit drept „sclavie modernă”, care îi afectează pe numeroşi est-europeni plecaţi la muncă în străinătate. Tema „Estici în Vest” se regăseşte şi în filmul „24 de ore” de Harald Friedl (Austria, 2024, 100 min), în care regizorul austriac a documentat munca dificilă şi foarte importantă a unei femei din Valea Jiului, ca prototip al esticilor veniţi să aibă grijă de persoane în vârstă din Occident.

Portrete de familie. Poveşti complexe de viaţă sunt portretele de familie recuperate aproape miraculos datorită peliculei păstrate în pod („Pelicule de familie”, de Dan Curean - România 2024, 87 min - premieră mondială), despre familii în care totul pare minunat, văzut pe dinafară, dar în interiorul cărora e un zbucium continuu  este documentarul „O familie aproape perfectă”, de Tudor Platon (România, 2024, 88 min - premieră mondială). Documentarul din competiţia studenţească „Albastru”, de Ana Vâjdea (România, 2024, 20 min - premieră mondială) expune disperarea unei mame în raport cu adolescenţii din familie care devin „zombi” pentru că sunt captivi ai ecranelor. În „Toată ziua-i noapte”, de Daniel Ţicu (Republica Moldova, 2023, 62 min - premieră naţională), bunicul regizorului face o paralelă surprinzătoare dintre asemănările războiului declanşat de invazia Rusiei în Ucraina cu cel din al doilea război mondial.

Destine vulnerabile. Mai multe filme din selecţia oficială a acestui an prezintă oameni care se confruntă cu realităţi incomode. Sunt filme despre minori lăsaţi în voia sorţii şi nevoiţi să-şi ia destinul în propriile mâini („Alice On & OFF”, de Isabela Tent - România, 2024, 86 min), vârstnici vulnerabili, care trebuie să se confrunte cu situaţii inumane, evacuare din locuinţă („Moartea lui Iosif Zagor”, de Adrian Dohotaru - România, 2024, 72 min) sau chiar absurde, precum în „Cum să fiu mort, dacă-s viu?”, de Ilinca Călugăreanu (România, Marea Britanie, 2023, 73 min) personajul principal declarat mort, se luptă să recapete buletinul şi să fie redeclarat viu. La fel de emoţionantă este povestea unui cuplu din comunitatea LGBTQ care doreşte legalizarea relaţiei („Interzis”, de Anelise Sălan - România, 2024, 99 min - premieră mondială).

Realităţi incomode ale istoriei recente. Filmele româneşti din selecţia oficială ne arată adevăruri incomode despre care, de cele mai multe ori, evităm să vorbim, dar care ne ajung din urmă, aşa cum sunt cele referitoare la politicile antievreieşti din cel de-al doilea Război Mondial. Două producţii răvăşitoare descriu evenimentele însângerate de la Iaşi şi Odorheiu Secuiesc („Fotografii însângerate”, de Copel Moscu - România, 2024, 83 min) şi „După cum bate ceasul”, de Zoltán Fecső - România, 2023, 99 min).

Documentare portret. Ca de obicei, mule filme îndelung aplaudate la Astra Film Festival prezintă portrete ale unor oameni remarcabili. „Între tăcere şi păcat”, de Diana Nicolae (România , SUA, 2024, 98 min) vorbeşte despre viaţa şi opera poetei Ana Blandiana. În „Maia - portret cu mâini”, de Alexandra Gulea (România, 2024, 90 min), călătorim prin secolul XX alături de o femeie din comunitatea aromânilor, mult încercată de istorie, în vreme ce documentarul Ancăi Lungu, „Triton” (România, 2024, 86 min - premieră naţională), remontând pelicule de arhivă recuperată, conturează o stare de spirit a unei epoci, prin frânturi de poveşti. În„Vis. Viaţă”, de Ruxandra Gubernat (România, 2024, 84 min) şi „Cei de Sus”, de Rareş Gabriel Vasilca (România, 2024, 28 min – premieră mondială) regăsim alte poveşti, despre zbuciumul tinerilor care aleg primele direcţii în viaţa de adult, în vreme ce „Pensule şi ambalaje”, de Andu Paul (România, 2024, 17 min - premieră mondială) descrie o întreagă filosofie de viaţă pornind de la o schiţă de portret a unui pictor contemporan, iar „Doamne, fă din leu dolar!”, de Valentin-Rareş Fogoroş (România, SUA, 2024, 21 min - premieră mondială) vorbeşte despre visul american prin povestea bunicului emigrat în America la începutul secolului 20.

Festivalul Internaţional de Film Documentar Astra Film din Sibiu, lansat în 1993 ca proiect inovator, este unul dintre cele mai importante festivaluri de film de non-ficţiune din Europa, inclus de European Film Academy pe lista festivalurilor care au dreptul de a face nominalizări directe pentru European Film Awards. AFF se află sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi este organizat de Astra Film, CNM Astra şi Fundaţia Astra Film.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.