Actori, prieteni şi rude i-au adus un ultim omagiu lui Sebastian Papaiani, joi, la Biserica Sfântul Nicolae - Dintr-o zi, supranumită ”biserica actorilor”, unde a avut loc slujba îmmormântării. Coroane de flori şi aplauze l-au însoţit pe regretatul actor pe ultimul drum.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Mai multe coroane de flori au fost trimise la biserica din centrul Capitalei de preşedintele Klaus Iohannis şi prim-ministrul Dacian Cioloş, de primarul general al oraşului, Gabriela Firea, Ministerul Culturii, UNITER şi de colegii de la Teatrul Odeon. 

”Era un om foarte vesel, mi-a fost coleg. Faptul că a dispărut într-un an în care aproape din două în două săptămâni dispare cineva ne face să fim într-un continuu doliu. Asta e vârsta. Nu poţi să-ţi închipui că a dispărut. Am jucat în foarte multe piese împreună şi era o bucurie să vii la teatru şi să îl găseşti. Voi, care sunteţi mai tineri, să vă aduceţi aminte de el frumos. Era foarte talentat. Spre final, era un actor în vârtsă căutat, care juca, pe urmă s-a îmbolnăvit şi n-a mai fost atât de bine”, a spus Rodica Mandache, vizibil emoţionată.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Mai bine de 40 de ani, Sebastian Papaiani a jucat la Teatrul Odeon, aflat în apropierea bisericii Sfântu Nicolae, unde venea să se roage după spectacole, aşa cum a povestit preotul Vasile Ioana.

”Trecerea la Domnul a lui Sebastian Papaiani este un moment de tristeţe pentru familie şi unul de emoţie pentru întreaga naţiune. Maestrul a iubit această biserică şi l-am primit cu multă iubire. Când mergeam cu Boboteaza la Teatrul odeon, mă primea cu multă dragoste. Intram în cabinele artiştilor cu foarte mare emoţie. Biserica l-a primit cu braţele deschise, fiind biserica actorilor, aşezată între şase teatre bucureştene şi actorii, după ce joacă o piesă grea, vin aici să se roage. Vă invit să reflectaţi asupra faptului că ne pierdem artiştii”, a spus preotul.

Printre artiştii care şi-au luat rămas bun de la Sebastian Papaiani s-au numărat Adina Popescu, George Mihăiţă, Ion Caramitru, Florin Zamfirescu, Mitică Popescu, Bebe Cotimanis, Ştefan Bănică Jr., dar şi câţiva colegi de la Teatrul Odeon, între care Marius Stănescu. Ei au adus flori şi gânduri de adio.

”Am amintiri multe şi foarte frumoase, am debutat cu Papaiani, am jucat alături de el şi în teatru şi în film, am călătorit prin toată România împreună, am avut aventuri foarte plăcute. Era un spirit viu. Mi-l amintesc în foarte multe ipostaze, numai în cea în care este acum nu. Sigur, toţi avem un sfârşit. A venit şi rândul lui şi, ca mulţi care ne părăsesc cam des, nu pleacă, pentru că ne lasă creaţia lui. Nu mai există un alt Papaiani. Se duce acum alături de marii corifei. Contează ce a dăruit, ce aură şi ce amintire lasă în urma lui. Dumnezeu să aibă grijă şi de el şi de noi”, au fost cuvintele lui Florin Zamfirescu la despărţire.

După slujba care s-a încheiat după ora 13.00, sicriul cu trupul neînsufleţit al lui Sebastian Papaiani a părăsit biserica în aplauzele celor prezenţi. Înmormântarea are loc la cimitirul Bellu, iar locul de veci al actorului se află lângă cel al lui Marin Moraru, pe Aleea Artiştilor.

Actorul Sebastian Papaiani, în vârstă de 80 de ani, a murit marţi, în locuinţa sa. Sebastian Papaiani fusese internat de mai multe ori, pentru recuperare, după ce în luna mai suferise un accident vascular cerebral.

Actorul Sebastian Papaiani s-a născut la 25 august 1936, la Piteşti şi a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1960. În 1963 a debutat în comedia regizorului Geo Saizescu ”Un surâs în plină vară”, unde alături de tânăra actriţă Florina Luican a fost remarcat atât de critici, cât şi de public. A devenit celebru pentru cinefili cu rolurile plutonier Căpşună din seria ”B.D”, Alecu din ”Asta seară dansăm în familie”, Păcală, Pompei din ”Toamna bobocilor” şi mai ales Ieremia din ”Toate pânzele sus”.

Sebastian Papaiani a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul naţional Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alţi actori, ”pentru devotamentul şi harul artistic puse în slujba teatrului românesc", cu prilejul împlinirii unui veac şi jumătate de existenţă a Teatrului Naţional din Bucureşti. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.