Fundaţia Pro Patrimonio se alătură vocilor din societatea civilă şi specialiştilor care susţin deschis şi ferm păstrarea în funcţie a lui Ştefan Bâlici în calitate de manager al Institutului Naţional al Patrimoniului şi iniţiază o petiţie semnată de peste 300 persoane, profesionişti în domeniul cultural. Aceştia solicită transparenţă şi responsabilitate faţă de patrimoniul naţional.
Această scrisoare de susţinere a fost trimisă, vineri, preşedintelui, prim-ministrului şi ministrului Culturii, „cel care a iscat acest conflict”, a transmis, într-un comunicat, Pro Patrimonio.
Reprezentanţii fundaţiei se alătură astfel, prin vocea specialiştilor, celor peste 6.300 de voci ale societăţii civile care au semnat în mai puţin de 24 de ore peţiţia iniţiată de Mihai Eminescu Trust.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
„Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) are în responsabilitate elaborarea de politici de protecţie şi conservare, strategia pe termen lung în administrarea patrimoniului, precum şi unificarea şi profesionalizarea acestui sector. Considerăm că instituţiile statului vor funcţiona în slujba interesului public câtă vreme vor fi conduse de oameni cu competenţe profesionale solide şi relevante în domeniile pe care le conduc”, se arată în textul scrisorii.
Trimisă preşedintelui, prim-ministrului şi ministrului Culturii, semnatarii cer „analizarea modului în care a fost realizată evaluarea la final de mandat a domnului Ştefan Bâlici, manager al Institutului Naţional al Patrimoniului, şi, de asemenea, vă solicităm cu fermitate ca raportul de activitate al domnului Bâlici să fie re-evaluat de o comisie independentă de profesionişti competenţi în domeniul conservării şi restaurării patrimoniului”.
Ei precizează că „la 16 februarie 2022 a fost făcută publică intenţia domnului Lucian Romaşcanu, Ministrul Culturii, de a nu-i mai prelungi contractul de manager interimar domnului Ştefan Bâlici, cel care de curând a încheiat un prim mandat de 5 ani (2016-2021) marcat de o puternică reformă a INP. Raportul final de activitate al managerului INP (2006-2021) este un document public, disponibil pe pagina de internet a Institutului Naţional al Patrimoniului”.
Ca urmare a anunţului, sute de mesaje din partea profesioniştilor au inundat spaţiul public, solicitând menţinerea sa la conducerea unui institut esenţial pentru patrimoniul cultural naţional.
„La finalul primului mandat, o evaluare cu nota 8,76, incorectă procedural, care nu a permis continuarea firească pentru încă un mandat a activităţii sale la INP, evaluare contestată zadarnic de domnul Bâlici (contestaţie respinsă fără explicaţii), a lăsat conducerea INP în interimat. După 2 luni, aflăm că acesta, în ciuda rezultatelor absolut remarcabile pe care le-a avut, va fi înlocuit. La solicitarea expresă şi fermă a numeroşi specialişti, persoane care cunosc îndeaproape munca, experienţa, activitatea şi, dincolo de toate, calitatea umană şi profesională a d-lui dr. arh. conf. Ştefan Bâlici, iniţiem această listă de susţinere, prin care vă solicităm următoarele:
- Analizarea modului în care a fost realizată evaluarea la final de mandat a domnului Bâlici. Ce i s-a reproşat, erau aceste reproşuri justificate? Cine a format comisia şi dacă membrii acesteia au avut competenţele profesionale necesare să evalueze activitatea domnului Bâlici.
- Dacă evaluarea nu a fost corectă, cerem repunerea imediată în funcţie a domnului Bâlici, prin continuarea activităţii pentru încă un mandat, aşa cum prevede legea.
- Repunerea în funcţie a d-lui Ştefan Bâlici până la analizarea modului în care acesta a fost evaluat la final de mandat.
- Organizarea cu celeritate a unui concurs onest şi transparent pentru ocuparea funcţiei publice de manager al Institutului Naţional al Patrimoniului, dacă aceasta se impune”.
Potrivit semnatarilor, „interimatul justificat politic este boala care nimiceşte orice instituţie publică şi o face vulnerabilă la presiunea venită din afara domeniului şi a realităţilor care ţin în mod direct de atribuţiile şi exigenţele unui astfel de institut. O reacţie normală instituţională ar fi fost organizarea concursului pentru post din primele zile ale interimatului domnului Bâlici, însă s-a preferat modelul după care INP a fost condus şi înainte de mandatul său, iar rezultatele prin comparaţie sunt evidente”.
Începând din 23 februarie, mandatul lui Ştefan Bâlici ca manager interimar al Institutului Naţional al Patrimoniului se încheie.
Arhitectul Ştefan Bâlici a câştigat concursul de proiecte de management pentru Institutul Naţional al Patrimoniului în 2016 cu nota 9,36. Ştefan Bâlici a absolvit Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”. Este membru fondator al Asociaţiei Arhitectură. Restaurare. Arheologie (ARA) şi conferenţiar al Universităţii de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...