Scriitorul Milan Kundera, care şi-a recuperat în luna decembrie a anului trecut cetăţenia cehă, după 40 de ani de exil în Franţa, a câştigat una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Cehia, Premiul „Franz Kafka”, potrivit The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe X Distribuie pe Email

Câştigătorul premiului în valoare de 10.000 de dolari, acordat de Franz Kafka Society şi primăria Praga, este ales de un juriu. 

Vladimír Železný, preşedintele Franz Kafka Society, a spus că Milan Kundera l-a câştigat pentru „extraordinara contribuţie la cultura cehă” şi pentru cea la cultura europeană şi mondială.

Evenimente

5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii

Potrivit lui Železný, scriitorul în vârstă de 91 de ani a fost anunţat telefonic că a primit distincţia şi „cu bucurie” a acceptat premiul, mai ales pentru că îl admiră pe Kafka.

Kundera a fost dat afară din Partidul Comunist cehoslovac pentru „activităţi anti-comuniste”, în 1950. A plecat în Franţa în 1975, iar patru ani mai târziu i-a fost revocată cetăţenia cehă, după ce a publicat romanul „Cartea râsului şi a uitării”, în care îl descria pe preşedintele de atunci al Cehoslovaciei, Gustáv Husák, ca „preşedinte al uitării”. El a devenit cetăţean francez în 1981.

Unele dintre cele mai cunoscute cărţi i-au fost interzise în ţara natală până la finalul anilor 1980, iar în 1988 a apărut ultimul lui roman scris în cehă, „Nemurirea”. De atunci a scris doar în limba franceză.

El nu a revenit în Cehia după ce a primit Premiul Naţional pentru Literatură, în 2008, şi nici după ce a fost desemnat în 2009 cetăţean de onoare al oraşului Brno, unde s-a născut. Anul trecut, ambasadorul ceh în Franţa i-a înmânat la Paris certificatul de cetăţenie.

De atunci, Kundera a anunţat că donează biblioteca şi arhiva sa Bibliotecii Moravian din Brno.

La începutul acestei luni, a fost dezvăluit că Milan Kundera a permis, pentru prima dată din 1993, ca cel mai recent roman al său, „Sărbătoarea neînsemnătăţii”, să fie tradus în limba cehă.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.