Scriitorul Milan Kundera, care şi-a recuperat în luna decembrie a anului trecut cetăţenia cehă, după 40 de ani de exil în Franţa, a câştigat una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Cehia, Premiul „Franz Kafka”, potrivit The Guardian.
Câştigătorul premiului în valoare de 10.000 de dolari, acordat de Franz Kafka Society şi primăria Praga, este ales de un juriu.
Vladimír Železný, preşedintele Franz Kafka Society, a spus că Milan Kundera l-a câştigat pentru „extraordinara contribuţie la cultura cehă” şi pentru cea la cultura europeană şi mondială.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Potrivit lui Železný, scriitorul în vârstă de 91 de ani a fost anunţat telefonic că a primit distincţia şi „cu bucurie” a acceptat premiul, mai ales pentru că îl admiră pe Kafka.
Kundera a fost dat afară din Partidul Comunist cehoslovac pentru „activităţi anti-comuniste”, în 1950. A plecat în Franţa în 1975, iar patru ani mai târziu i-a fost revocată cetăţenia cehă, după ce a publicat romanul „Cartea râsului şi a uitării”, în care îl descria pe preşedintele de atunci al Cehoslovaciei, Gustáv Husák, ca „preşedinte al uitării”. El a devenit cetăţean francez în 1981.
Unele dintre cele mai cunoscute cărţi i-au fost interzise în ţara natală până la finalul anilor 1980, iar în 1988 a apărut ultimul lui roman scris în cehă, „Nemurirea”. De atunci a scris doar în limba franceză.
El nu a revenit în Cehia după ce a primit Premiul Naţional pentru Literatură, în 2008, şi nici după ce a fost desemnat în 2009 cetăţean de onoare al oraşului Brno, unde s-a născut. Anul trecut, ambasadorul ceh în Franţa i-a înmânat la Paris certificatul de cetăţenie.
De atunci, Kundera a anunţat că donează biblioteca şi arhiva sa Bibliotecii Moravian din Brno.
La începutul acestei luni, a fost dezvăluit că Milan Kundera a permis, pentru prima dată din 1993, ca cel mai recent roman al său, „Sărbătoarea neînsemnătăţii”, să fie tradus în limba cehă.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.