Scriitorul american de origine evreiască Michael Chabon, câştigător al unui Pulitzer, a denunţat ocupaţia israeliană din teritoriile Palestinei ca fiind ”cea mai cumplită nedreptate pe care am văzut-o în toată viaţa mea”. Chabon va fi co-autor al unui volum colectiv dedicat celor 50 de ani de ocupaţie a Israelului, în care va scrie si peruvianul Mario Vargas Llosa.
Chabon a fost intervievat în Ierusalimul de Est, de cotidianul Forward, în timpul unei vizite de documentare pentru o carte despre cei 50 de ani de ocupaţie israeliană. El a afirmat că nu ”a fost îngrijorat” că îşi va îndepărta cititorii evrei, scriind despre ocupaţie. ”Odată ce vezi cu ochii tăi, e detul de evident, cred, pentru orice fiinţă umană cu inimă şi minte, e destul de clar ce simţi”, a spus Chabon, citat de The Guardian.
Scriitorul a numit evidenţa ocupaţiei Israelului pe care a văzut-o în Hebron drept ”cea mai cumplită nedreptate pe ca am văzut-o, pur şi simplu în termeni de nedreptate. Dacă spunând asta îmi voi pierde cititorii, nu îi vreau pe aceşti cititori. Pot să plece şi să nu se întoarcă niciodată”.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Chabon şi sotia lui, scriitoarea Ayelet Waldman, sunt co-autori ai unui volum de eseuri care va fi publicat la aniversarea a 50 de ani de la Războiul de şase zile din 1967, când Israel a intrat prima oară în teritoriile palestiniene: Cisiordania, incluzând Ierusalimul de Est, părţi ale platoului Golan şi Fâşia Gază.
Scriitorii Mario Vargas Llosa, Dave Eggers, Eimear McBride, Hari Kunzru, Colm Tóibín şi Geraldine Brooks fac parte din grupul de autori internaţionali care au călătorit în Israel şi Palestina pentru o săptămână fiecare, pentru a scrie şi documenta capitole ale cărţii. Volumul va fi publicat în 2017, la HarperCollins în Statele Unite ale Americii şi la Books in the Attic (Sifrey Aliyat Hagag) în Israel, ca parte a unei initiative a organizaţiei neguvernamentale Breaking the Silence, care publică mărturii ale soldaţilor israelienilor din vremea serviciului militar în teritoriile palestiniene.
În timpul şederii în Israel şi Palestina, scriitorii şi-au atras critici şi chiar ostilităţi în social media, potrivit The Guardian.
În interviul acordat the Forward, Chabon a dezvăluit că fragmentul scris de el pentru volumul colectiv va fi despre omul de afaceri palestiniano-american Sam Bahour, care s-a mutat din Ohio la Ramallah pentru a contrui economia Palestinei, după acordurile de pace de la Oslo.
Chabon scrie în mod frecvent despre teme evreieşti în cărţile sale: volumul pentru care a primit Pulitzerul în 2000, ”The Amazing Adventures of Kavalier and Clay” este despre doi veri evrei înainte, în timpul şi după cel de-al doilea război mondial.
Michael Chabon s-a născut în 1963 în Washington D.C. Este unul dintre cei mai importanţi scriitori americani actuali. Lucrareasa de disertaţie, romanul ”The Mysteries of Pittsburgh”, pe care profesorul lui îl trimite unei agenţii literare, a apărut în 1988 şi a rămas locul întâi în topul celor mai vândute cărţi al New York Times vreme de mai multe luni. Adaptarea cinematografica a romanului, din 2008, îi are in distribuţie pe Sienna Miller, Mena Suvari şi Nick Nolte.
Chabon publică în continuare volume de proză scurtă – ”A Model World and Other Stories” (1991), ”Werewolves in Their Youth” (1999) şi romane: ”Băieţi teribili / Wonder Boys”, tradus în limba română de Humanitas Fiction, 2008, ecranizat în regia lui Curtis Hanson (”LA Confidential, 8 Mile”), ”The Amazing Adventures of Kavalier & Clay ”(2000), distins cu Pulitzer Prize şi adaptat pentru marele ecran în regia lui Stephen Daldry (”Orele”).
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.