Autori şi ilustratori francofoni de renume precum Akira Mizubayashi, Olivier Guez, Carine Bahanagm, Capucine Mazille, Gaël Henry, Gaëtan Evrard, Doina Ruşti şi Alexandra Gold se vor întâlni cu publicul din România în cadrul unui program divers, între 1 şi 5 iunie, la standul Institutului Francez din România: Romexpo, Pavillon B2, stand E12.
În contextul Preşedinţiei franceze a Consiliului Uniunii Europene, la cea de-a XV-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest, Institutul Francez din România îşi uneşte forţele cu Delegaţia Wallonie-Bruxelles în România şi cu Librăria franceză Kyralina pentru a celebra Europa şi francofonia prin cărţi şi benzi desenate. Această iniţiativă întăreşte manifestul Declaraţiei de la Tunis din 2021, prin care mai multe ţări, printre care Franţa şi România, s-au angajat pentru promovarea literaturii francofone în lume şi pentru susţinerea unei pieţe de carte dinamice şi echitabile.
Scriitor şi traducător japonez, Akira Mizubazashi s-a născut în 1951. După ce a studiat la Universitatea Naţională de Limbi şi Civilizaţii Străine din Tokyo (UNALCET), a plecat în Franţa în 1973 şi a urmat cursurile Universităţii Paul-Valéry din Montpellier pentru o formare educaţională şi pentru a deveni profesor de franceză (limbă străină). S-a întors la Tokyo în 1976, a absolvit un master în literatură modernă, apoi, în 1979, s-a întors în Franţa ca student la École Normale Supérieure. Din 1983 până în 2017 a predat limba franceză la Tokyo, apoi la Universitatea Meiji, UNALCET şi Universitatea Sophia. Une langue venue d’ailleurs (Gallimard, 2011), eseu tradus în română la editura Casa Cărţii de Ştiinţă, a primit în 2011 Premiul Literar al Asiei de la Asociaţia Scriitorilor de Limbă Franceză şi Premiul pentru Promovarea Limbii şi Literaturii Franceze de la Academia Franceză, iar în 2013 Premiul Literar Richelieu pentru Francofonie de la Richelieu International-Europe. De atunci au mai apărut Mélodie, Chronique d’une passion (Gallimard, 2013), Petit éloge de l’errance (Gallimard, 2014), Un amour de Mille-Ans (Gallimard, 2017), Dans les eaux profondes (Arléa 2018) şi Âme brisée (Gallimard, 2019). Acest ultim roman, tradus la Humanitas Fiction, a câştigat, pe lângă Premiul Librarilor 2020, alte şapte premii, inclusiv Prix des lecteurs des Écrivains du Sud 2020 şi Premiul oraşului Deauville 2020.
5 noiembrie - Gala Profit - Povești cu Profit... Made in Romania
14 noiembrie - Maratonul Agriculturii
Cel mai recent roman al său, "Reine de cœur", tocmai a fost publicat de editura Gallimard şi va fi prezentat la Bookfest pe 2 iunie, ora 16:00, scena Arena.
Născut la Strasbourg, Olivier Guez a studiat la Sciences-Po Strasbourg (1992-1996), apoi la London School of Economics (1996-1997) şi la College of Europe din Bruges (1997-1998). Lucrează ca jurnalist independent pentru mai multe canale media internaţionale importante, printre care New York Times, Le Monde, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Le Figaro Magazine, L'Express, Le Point. A lucrat la Bruxelles pentru Libération şi a realizat reportaje în America Latină, Europa şi Orientul Mijlociu. Între 2000 şi 2005, a fost reporter la departamentul de Economie Internaţională al ziarului La Tribune. Realizează investigaţii şi reportaje despre Europa Centrală, America Latină, Orientul Mijlociu, Uniunea Europeană, geopolitica petrolului. Din această perioadă datează prima sa lucrare, scrisă în colaborare cu Frédéric Encel, La Grande Alliance (Flammarion, 2003). Îi datorăm în special L’Impossible Retour (Flammarion, 2007), dar şi un prim roman intitulat Les Révolutions de Jacques Koskas (Belfond, 2014), precum şi un foarte stimulant Éloge de l'esquive (Flammarion, 2014).
În 2016, a câştigat premiul german pentru cel mai bun scenariu pentru filmul „Fritz Bauer, un erou german”, regizat de Lars Kraume în 2015. Olivier Guez este finalist la Premiul cititorilor Landerneau şi a primit Premiul Renaudot 2017 pentru romanul său biografic "La Disparition de Josef Mengele", tradus la Editura Meteor Press. "Le Grand Tour - Autoportrait de l'Europe par ses écrivains", o lucrare colectivă ce reuneşte textele a 27 de scriitori europeni şi coordonată de Olivier Guez, va fi prezentată la Bookfest pe 3 iunie, ora 16:30, scena Agora.
Din 2014 până în 2016, Carine Bahanag a scris şi a regizat piese de teatru şi comedii muzicale pentru copii în cadrul proiectului „Vacances en Cadence” şi a organizat cursuri destinate copiilor care nu au întotdeauna acces la artă şi divertisment în Yaoundé. În 2019 s-a alăturat echipei de benzi desenate pentru tineret şi science-fiction semnând scenariul din volumul 2 al benzii desenate Mulatako (2021). Având în vedere succesul acestui volum, Carine semnează şi scenariul pentru volumele 3 şi 4 ale serialului a cărui lansare este programată pentru 2023, respectiv 2024. În decembrie 2020, Carine Bahanag a co-fondat editura independentă AFIRI Studio, împreună cu Reine Dibussi. În acelaşi timp lucrează la scenariul unui serial animat produs de studioul Noohkema, cu sediul în Camerun.
Opera sa face parte din expoziţia „Kubuni: BD africane” prezentată la Bookfest.
Capucine Mazille s-a născut la Scheveningen, în Olanda în 1953, anul marelui potop, chiar înainte de Crăciun. A crescut cu pensule, creioane şi imaginaţie (tatăl său a fost pictor, autor, ilustrator şi inventator). Deoarece si-a dorit întotdeauna să picteze şi să deseneze, a mers la Şcoala de Arte Frumoase din Haga, dar şi-a dat seama repede că voia să spuna poveşti pentru a-i face pe tineri şi pe adulţi să viseze.
Din anul 1972 trăieşte în a doua sa patrie, Franţa. În ultimii zece ani, şi-a expus lucrările nu doar în Franţa, ci şi în Elveţia, Italia şi Olanda. Acuarelele sale se inspiră din poezie şi poveşti şi seamănă cu picturile lui Bosch sau Brueghel. A publicat peste 80 de lucrări, din care o serie de albume care vorbesc despre ecologie au fost traduse de editura Nemi.
La Bookfest va prezenta ultimele sale două albume, despre oceane şi despre plante, pe 1 iunie, ora 16:00 la standul Institutului Francez şi al Delegaţiei Wallonie-Bruxelles.
Gael Henry, născut în 1989, este absolvent în 2010 al Academiei din Tournai (Belgia) la secţia Benzi desenate. Trăieşte şi lucrează în Toulouse în colaborare cu alţi designeri.
Vine la Bookfest pentru a prezenta cel mai recent album al său, L'ours de Ceausescu, pe un scenariu de Aurélien Ducoudray, ce pictează portretul unui regim omniprezent şi al unei umanităţi care nu este întotdeauna eroică, dar este adesea surprinzătoare... Va avea ocazia de a evoca legătura dintre benzile desenate şi România în cadrul unei discuţii fascinante ce va avea loc pe 4 iunie, ora 19:00, scena Arena.
Gaetan Evrard s-a născut în Namur în Belgia în 1959. După o licenţă în arte plastice - secţiunea Ilustraţii - la Saint-Luc Bruxelles în 1983, a colaborat cu presa de tineret (Averbode, Bayard, Fleurus) şi a publicat albume pentru copii la editurile Casterman (Contes de toujours), Duculot şi Pastel (cu soţia sa, Bénédicte Quinet, ca scenarist). Din 2000 se îndreaptă spre benzi desenate prin publicarea la editura Coccinelle a lucrării Le pèlerin russe, o adaptare a unei opere de spiritualitate ortodoxă. Scenarist şi desenator, lucrează la poveşti biografice, istorice şi religioase ale căror culori sunt realizate de soţia sa. Este autorul lucrării "Monseigneur Vladimir Ghika", tradusă la editura Cartea Copiilor, care va fi prezentată pe 4 iunie, ora 16:00, la standul Institutului Francez şi al Delegaţiei Wallonie-Bruxelles.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.
Citește și...