Salonul Internaţional de Carte Bookfest, a XV-a, începe miercuri, la Pavilionul B2 de la Romexpo: fără restricţii sanitare, fără taxe de acces şi fără costuri de parcare. Evenimentul va fi deschis oficial la ora 12.00, la scena ARENA, în cadrul unei ceremonii la care au fost invitaţi E.S. Hiroshi Ueda, ambasadorul Japoniei în România, Lucian Romaşcanu - ministrul Culturii, Grigore Arsene - preşedintele Asociaţiei Editorilor din România şi Adrian Cioroianu - directorul Bibliotecii Naţionale a României, anunţă organizatorii.
Peste 200 de expozanţi din întreaga ţară şi din Republica Moldova, alături de institute culturale cu reprezentanţe la Bucureşti sunt prezenţi până duminică, 5 iunie, în Pavilionul B2 al Romexpo, iar peste 500 de evenimente sunt programate să aibă loc de-a lungul celor cinci zile, atât la standurile expozanţilor, cât şi în cadrul locurilor special amenajate în cadrul Bookfest: trei scene, două cafenele, un Cinema Bookfest şi un stand pentru copii, Bookfest Junior.
Circa 50 de evenimente le sunt dedicate copiilor, în cadrul Bookfest Junior, proiectul dezvoltat în cadrul salonului de carte în urmă cu cinci ani, aflat într-o creştere spectaculoasă de la o ediţie la alta. Ediţia din acest an a „Bookfestului copiilor” reuneşte în program, pe lângă mult-aşteptatele lansări de carte şi întâlniri cu autorii preferaţi, şi o serie de ateliere, expoziţii de pictură cu desene inspirate din cărţi, teatru, completate de momente speciale cu reduceri atractive tip happy-hour şi tombole.
28 noiembrie - Profit Financial.Forum
60 de evenimente la standul Japoniei
Un record în ceea ce priveşte numărul de evenimente îl înregistrează şi ţara invitată de onoare, Japonia, care le propune vizitatorilor celei de-a XV-a ediţii a Salonului Internaţional de Carte Bookfest peste 60 de evenimente. Este vorba despre un program complex, care le oferă iubitorilor de carte ocazia de a călători în universul artei şi al culturii populare japoneze, prin participarea la o suită de evenimente: o olimpiadă de benzi desenate, ateliere de pictură în stil japonez (semn de carte), ateliere de karuta şi hanafuda (cărţi de joc japoneze), ateliere de caligrafie, ateliere de Origami, un atelier de Yukata (chimono de vară), completate de un spectacol de modă inspirat de chimonouri. Programul divers al Japoniei include şi o serie de evenimente dedicate specialiştilor din diverse domenii, precum ar fi traducătorii (atelier de traduceri cu accent pe expresii idiomatice şi proverbe japoneze) sau fanilor celui mai dezvoltat domeniul al publishingului de carte din Ţara Soarelui Răsare: manga.
Cărţi noi de Armand Goşu, Mircea Cărtărescu, Maia Morgenstern, Cristian Tudor Popescu
Noi cărţi semnate de îndrăgiţi autori români şi cele mai aşteptate traduceri din literatura universală stau în centrul celor peste 300 de evenimente propuse de expozanţi. După doi ani de absenţă, cititorii prezenţi la Bookfest de-a lungul celor cinci zile vor avea ocazia să se reîntâlnească cu autori îndrăgiţi, nume precum Mircea Cărtărescu, Matei Vişniec, Ioana Pârvulescu, Gabriel Liiceanu, Sorin Alexandrescu, Ioana Nicolaie, Horia-Roman Patapievici, Armand Goşu, Ioana Pârvulescu, Tatiana Niculescu, Radu Paraschivescu, Maia Morgenstern, Denisa Comănescu, Andrei Oişteanu, Cristian Tudor Popescu, Mircea Mihăieş, Adrian Cioroianu, Bogdan-Alexandru Stănescu, Robert Şerban, alături de nume cunoscute cu performanţe remarcabile în domenii conexe care şi-au transpus experienţele în cărţi: Andreea Marin, pr. Constantin Necula, Mihai Morar, Mihaela Bilic sau Ana Maria Brânză.
De asemenea, şi cei mai mici dintre cititori se vor putea bucura de reîntâlnirea cu autorii lor îndrăgiţi, în cadrul unor evenimente interactive. Florin Bican, Alex Donovici, Cristina Andone, Adina Rosetti, Victoria Pătraşcu, Lavinia Branişte, Carmen Tiderle, Horia Corcheş sau Alex Moldovan se află pe lista autorilor care participă la evenimentele dedicate copiilor şi tinerilor la ediţia din acest an a Bookfest.
Programul de evenimente de la Bookfest 2022 reuneşte şi o serie de dezbateri care îşi propun să investigheze felul în care arată lumea, la capătul a doi ani pandemici şi trei luni de război: cele trei mari „Dezbateri Bookfest”, pe teme de educaţie, sănătate fizică şi psihică a copiilor şi de geopolitică, despre cum a ajuns Rusia agresorul de astăzi. Acestora li se alătură o serie de discuţii care îşi propun să îi aşeze la aceeaşi masă pe profesioniştii lumii publishingului de carte: dialoguri între traducători şi redactori, seminar cu traducători de literatura română din afara României, mese rotunde şi ateliere cu graficieni, traducători, ilustratori, organizate din dorinţa de a avea o perspectivă cât mai fidelă asupra pieţei de carte autohtone şi a marilor provocările cu care se confruntă profesioniştii acesteia la mijlocul anului 2022.
Iubitorii cinema-ului se bucură şi ei de o ofertă bogată de filme la ediţia din acest an a Salonului Internaţional de Carte Bookfest: atât filme puse la dispoziţie de ţara invitată, Japonia, cât şi filme româneşti, o selecţie oferită de Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”.
Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.